Najglasnije rase u mačjem svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
najglasnije rase macaka
Od Nikola Nedeljković - 11/06/2018

Najglasnije rase u mačjem svetu

Upoznajte se s „pričalicama“ koje obožavaju da glasno mjauču i predu.

Izvor: magazin Mačka, Fotografije: Shutterstock

Ove mace uvek će imati nešto da vam kažu ili da vam se požale ako im nešto ne odgovara:

Japanska bobtejl mačka

Jedna je od najstarijih rasa na svetu i prvi dokazi o njenoj vrsti datiraju hiljadu godina unazad. U Japanu se smatrala amajlijom koja donosi sreću. U mačjem svetu poznata je kao velika pričalica, često je nazivaju i operskom pevačicom, jer se glasnim mjaukanjem oglašava gotovo neprekidno – kad nekog pozdravlja, kad je gladna, kad želi pažnju, kad uživa… Ona obožava svoj glas.

Sijamska mačka

Baš zbog svoje „pričljivosti“ postala je omiljena u svetu. Iz Tajlanda je u Evropu stigla krajem 19. veka, a može da se pohvali dugim životnim vekom – živi više od 15 godina. Stalno će se oglašavati i ukoliko ne želite mačku pričalicu, ona nije za vas. Njen glas nalik je bebinom plaču. Reagovaće na sve, prijatno i neprijatno, i stalno će vam mjaukanjem nešto poručivati.

Orijentalna kratkodlaka mačka

Maca ove rase „grdiće“ vas glasno ako napolju ostanete duže nego što ona želi, jasno će vam staviti do znanja da je gladna, da joj je dosadno, da želi da se mazi, a mnogim vlasnicima čini se i da im prepričava kako je provela dan. Bez šale, ove mačke prave su brbljivice, a njihovo glasno predenje zvučaće vam kao motor neke velike mašine.

Tokinška mačka

Nastala ukrštanjem sijamske i burmanske mačke, ova maca oglašavaće se samo kad ima nešto da vam poruči, a kad to čini – onda je glasna i veoma brbljiva. Njeni „monolozi“ trajaće od nekoliko minuta do celog sata, pa budite spremni da je pažljivo slušate i da s njom često razgovarate.

Sibirska mačka

Njen glas sličan je pevanju, pa je to najpribližnije rečeno kombinacija mjaukanja, frktanja i drugih raznoraznih melodičnih zvukova. Ali ona je šarmantna maca koja će vas svojim raskošnim izgledom oboriti s nogu, bez obzira na to što niste uvek raspoloženi za ćaskanje. Glasno i prede, ali bar ćete nedvosmisleno znati koliko je srećna i zadovoljna