Kurilski bobtejl: Razigran, inteligentan, nežan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kurilski bobtejl
Od petmagazine.rs - 01/08/2018

Kurilski bobtejl: Razigran, inteligentan, nežan

Ova maca je prepoznatljiva po tome što, kad je gledate otpozadi, više liči na zeca nego na mačku – zbog neobično kratkog i pufnastog repa.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Neretko ih nazivaju i macama bez repa, a poreklo vode od japanskog bobtejla.

Poludivlje mačke

Zabeleženo je da su ove mačke svojevremeno pripitomili Japanci, ali su neke od njih ponovo dospele u divljinu i poprimile pojedine osobine divljih mačaka. Imaju oštre kandže, pa se lako penju na drveće i love ptice, a hvataju i glodare i ribe, pošto se ne boje vode.

Naprotiv – obožavaju je. U domu će se rado brčkati u lavabou ili šapicama juriti vodu u sudoperi.

Love u čoporu i, kako tvrde stanovnici Kurilskih ostrva, dešavalo se da savladaju i medveda!

Mačka lovac

Reč je o vrsti koja je nastala prirodnim putem, a stara je između 100 i 150 godina. Kurilska mačka je najpre živela izolovano na japanskom ostrvu Hokaido, odakle je u istočnu Rusiju, na Kurilska ostrva, stigla u 20. veku.

U prirodi, ova neobična maca je neprikosnoveni lovac i ribolovac – može da ulovi ribu tešku i do pet kilograma, a neretko i zeca.

Privržene i inteligentne mačke

Iako poludivlje, širom Rusije (i sveta) ove mace su danas voljeni mezimci koji se iznenađujuće lako privikavaju na život u stanu ili kući. Lovački instinkt u domu zadovoljavaju hvatanjem insekata.

Veoma su inteligentne, brzo uče, razigrane su, uravnoteženog karaktera, nežne i privržene svojoj ljudskoj porodici. U stopu će vas pratiti i sa uživanjem lenčariti u vašem krilu.

Kurilski bobtejl obožava decu

Ove mačke obožavaju decu i odlično se slažu s drugim mačkama i psima. Najsrećnije su kada skaču i kada u domu imaju dovoljno prostora da se pentraju na nameštaj i sve posmatraju s visine.

Skaču za medalju

Kurilski bobtejl je veoma snažna i mišićava mačka s jakim nogama. Zadnje noge su im nešto duže od prednjih, zbog čega su pravi majstori u skakanju. Uši su im visoko podignute, a rep kratak i može biti prav ili savijen. Dlaka im je gusta, svilenkasta na dodir, sa malo poddlake, a može biti kratka ili poluduga. U felinološkom svetu poznate su kao jedna od najzdravijih rasa.