Korniš reks: Druželjubivi akrobata - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 10/11/2018

Korniš reks: Druželjubivi akrobata

Mačke rase korniš reks su zasigurno jedna od najneobičnijih pojava u mačjem svetu. Izrazito tanane, vitke, dugih nogu i repa, visoko postavljenih velikih ušiju, doimaju se poput minijaturnih hrtova i kao da nisu iz ove epohe

 

Tekst: Svetlana Lalović i Le PETit, Foto: Shutterstock i Le PETit

Korniš reks mačke izgledaju kao oživele kamene skulpture ili crteži iz drevnog Egipta koji su krasili faraonske hramove i prikazivali svetu povorku moćne boginje mačjeg lika Bastet. Ali istorija korniša nije tako duga, čak ne potiču ni iz tog dela sveta, naprotiv.

Poreklo

Polovinom 20. veka na jednoj engleskoj farmi u oblasti Kornvol na svet je došlo čudnovato žuto-belo mače. Među braćom i sestrama očekivanog izgleda, ovaj mališa rodio se sa kovrdžavom dlakom, što je upravo i glavna odlika ove rase. Otuda i ime koje joj je nadenuto: korniš, po mestu rođenja, i reks, kao naziv spontane genetske mutacije zbog koje se mačke rađaju s prepoznatljivom talasastom dlakom.

Mekano krzno

Krzno ovih tananih mačaka neobično je meko i ko god ih dotakne, ostaje zadivljen tom mekoćom. Prema standardu rase, sve boje krzna su dozvoljene. Njihov oskudni valoviti kaputić zapravo je sačinjen samo od poddlake, te da bi se zaštitili, korniši imaju višu temperaturu tela od ostalih mačaka. Mnogi koji imaju korniše posvedočiće vam da bolji termofor od ove mačke ne postoji – veoma fino greju, a kada uključe i vibraciju, tj. kada počnu da predu, lekovitost je zagarantovana!

Mišićave akrobate

Sledeća impresija dok držite ovu mačku u rukama jeste taktilni kontrast meke dlake i čvrstog tela vretenastih mišića. Mora biti da krišom praktikuju jogu, kad im je svaki mišić tako definisan. Opremljeni dugim nogama, korniši su kadri da u dva skoka ispreskaču ceo stan i nema te visine koju ne mogu doseći iz prve. Divno je gledati kada u zanosu igre počnu da skakuću, poskakuju, galopiraju i izvode komplikovane piruete i lupinge… kao da su u nekakvom srodstvu sa Mišom Barišnjikovom.

Uvek u društvu

Ipak, veliki deo dana, a to je tako mačeći, provode čvrsto snevajući neke vesele snove ili dremajući u naručju vlasnika. Inače, ne vole da se sami igraju, to nikako. Samodovoljno jurcanje za plišanim mišem ili lopticom zgužvanog papira nije njihova igra. Oni vole društvo, da podele šta god rade, te bi najviše voleli da svi ukućani učestvuju u zabavi. Svako društvo im je odgovarajuće: ljudsko, mačeće, ma može i kučeće. Dobro de, ako ne žele baš svi da se igraju, biće im dovoljan makar jedan dobrovoljac za baci-donesi miša, žmurke, šugice ili neku drugu društvenu igru. Čak i ako niste posebno igrački inventivni, nema problema ‒ samo se prepustite kornišovoj mašti. Očas posla će izmisliti novu igru. Na primer, ponudiće vam pertlu, koju je upravo vešto razvezao i raspertlao, kao dragocenu lovinu. Iako znate da je to pertla s vašeg omiljenog para cipela, pretvarajte se da ste zadivljeni, da ga ne razočarate. Ovo su veoma radoznale i inteligentne mace. Obožavaju decu i u njima rado nalaze partnere za igru.

Dugi prsti

Korniši su veoma vešti sa svojim dugim prstićima i prednje šape s lakoćom koriste kao ručice. A ako im pustite muziku koju vole ‒ eto radosti, jer te uši nisu bez razloga tako velike. Svaka korniš reks maca uživa u dobroj muzici – ako ste di-džej, korniš je maca za vas.

Ekspresivno lice

Od svih čuda koja odlikuju ovu macu, najupečatljivije je ipak njihovo lice. Njihovo ekspresivno lice, sa dominantnim, širom otvorenim očima na maloj glavi, priča puno priča i iskazuje mnogo emocija. Ako se zadesite u društvu s puno korniš maca oko sebe, učiniće vam se da ste okruženi velikanima nemog filma: Basterom Kitonom, Lujzom Bruks, Polom Negri, Čaplinom bez brkova, Stanliom (ali bez Olija).

Mezimci umetnika

Poznato je da umetnici uživaju u društvu mačaka, a korniši, tako neočekivani i ekscentrični, zaista liče na umetnike među mačkama. Čuveni modni kreator Majkl Kors poseduje čak dve korniš reks mace. Može se pretpostaviti da su mu ova elegantna bića inspiracija pri stvaranju. Zapravo, sama korniš reks mačka izgleda kao da ju je iznedrila inspiracija nekog slikara, kao plod estetike Matisa, Sezana ili Pikasa.

Zdravlje

Korniši su poznati kao veoma zdrava rasa i gotovo da nemaju zdravstvenih problema. Mnogi pripadnici ove rase pak mogu biti osetljivi na određene anestetike. Iako vižljaste i elegantne, ove mace vole da dobro (i mnogo) jedu pa postoji rizik od gojaznosti. Veoma malo se linjaju, pa će nega njihove paperjaste dlake biti pesma.

Još uvek retke

Korniš reks rasa je priznata u svim svetskim felinološkim organizacijama – WCF, TICA, FIFe i CFA. Rasa nije dosegla slavu sijamki ili britanki – još uvek je veoma dobro čuvana tajna. U Americi postoje dugačke liste čekanja za ovu rasu, jer je veoma retka. U Evropi postoji nešto više dobro organizovanih odgajivača, a Srbija je nekad takođe mogla da se pohvali izuzetnom i uspešnom odgajivačnicom ovih maca – „Rextasy Cattery”. Šteta što se ovo začudno stvorenje ne sreće češće, ali ova delikatna mačka ipak nije za svakoga – samo za faraone, umetnike i one koji se tako osećaju.

U brojkama

3 – 4,5

kilograma teže ove mace

15

godina im je prosečni životni vek

0,5

stepeni je viša temperatura njihovog tela nego kod drugih mačaka

Zlatko je svetski šampion

Na World Cat Federation izložbi mačaka, održanoj u novembru 2015. u Štutgartu, predstavnik Srbije Rextasy Zlatko je prvoga dana pobedio oko 500 najlepših maca sveta i osvojio titulu Best General, odnosno najlepše mačke u ukupnom plasmanu. Drugog izložbenog dana je pobedio u prestižnom takmičenju „Triple Master Ring” i nastavio neprekinut niz pobeda na velikim međunarodnim izložbama mačaka. Rextasy Zlatko je 2015. godinu završio kao najbolja korniš reks mačka na svetu u federaciji WCF, ujedno kao jedna od najboljih mačaka svih rasa na godišnjoj listi WCF-a. U proleće 2016. na „WCF Olimpiji”, krunskoj godišnjoj zložbi World Cat Federation, na kojoj su se okupile najbolje rangirane mace iz celog sveta, Zlatko je još jednom zablistao i osvojio titulu svetskog šampiona i krunski WCF izložbeni ring – Diamond Master Ring (samo jedna maca godišnje može da osvoji titulu dijamantskog pobednika).
Zlatko, čije je pravo ime Rextasy100Reasons2Love for C, rođen je u odgajivačnici „Rextasy” u Nišu, a zatim se preselio u dom Svetlane Lalović. Osvojivši sve što se osvojiti može, Zlatko je danas u zasluženoj takmičarskoj penziji, te živi mirno i povučeno na beogradskom brdu Zvezdara.