Kartuzijanska mačka: Nasmejani mimičar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 09/07/2019

Kartuzijanska mačka: Nasmejani mimičar

Oblik njuške ovih predivnih sivih maca čini da one uvek izgledaju nasmejano. Gotovo se nikada ne oglašavaju, već komuniciraju svojim krupnim očima boje bakra

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Kartuzijanska mačka je poput mimičara – tiha ali komunikativna, i ponekad luckasta. Ovo je najbolji opis ove divne mace bucmastih obraza, prelepe sive dlake i hipnotišućih bakarnih očiju.

Lovac i akrobata

Savršen dan za ove mačke izgleda tako što će uživanje u dremki često prekidati živahna igra i ukusna hrana. Snažan predatorski gen i instinkt lovca ispoljavaće tako što će neverovatno spretno skakati, loviti i „ubijati” miševe i druge igračke u domu. Ova maca je pravi akrobata, iako je uglavnom veoma mirna i uživa u krilu ili na kauču kraj svog vlasnika. Kao i većina drugih maca, i ona će spavati u krevetu kraj svog vlasnika i neće se odvajati od njega ni na tren kada je neveseo ili bolestan. Ipak, ne očekujte da će uvek biti raspoložena za maženje, jer kao i sve druge mačke, i kartuzijsku krasi nezavisnost.

Tiha i umiljata

Kartuzijanska mačka uživa u pažnji i maženju, naročito ispod brade ili između ušiju. Ipak, nije zahtevna i biće zadovoljna i ako vas samo posmatra, šta god radili, i boravi u vašoj blizini. Veoma se retko oglašava, gotovo nikad. Ova maca komunicira svojim krupnim, veoma ekspresivnim narandžastim očima. Ako je baš neophodno, ispustiće kratko i tiho „mjau” i tako vam se obratiti. Veoma se lako prilagođava i, iako nije primer druželjubivosti, ova maca nije stidljiva i povučena. Kada vam dođu gosti, pustite je da sama odluči kada će im prići i upustiti se u interakciju. Ova mirna maca idealan je kućni ljubimac i neće se buniti da ostane sama kod kuće ako ima dovoljno razonode i hrane između dremki, a neće imati ništa ni protiv društva druge mačke ili mirnog psa. Rado će vas pratiti i na putovanjima.

Drugar

Veoma je poslušna, voli svoju rutinu i s njom je milina živeti. Ako joj budete ljubazan i strpljiv, smiren cimer, dobićete najboljeg prijatelja za ceo život. Voli decu, kao i druge životinje u domu, i gotovo nikada vas neće ogrebati ili ugristi ako joj se nešto ne dopada, već će se udaljiti. Mnogi vlasnici tvrde da ova mačka poseduje smisao za humor. Veoma je inteligentna, ima brze reflekse i zabavno ju je gledati kada se zaigra. Ostaje razigrana i u starijem dobu.

Istorijat rase

Prema predanju, ove mace su pravile društvo kartuzijanskim monasima u Francuskoj u 16. veku i po njima su i dobile ime (chartreux cat). Pored toga što su im bile družbenice, ove tihe mace pomagale su im i lovljenjem glodara. U rodnoj Francuskoj cica-mace ove rase spominju se još u 18. veku i tada su bile ljubimci koji su nemilosrdno lovili miševe i pacove i tako štitili ambare, štale i domaćinstva. Nažalost, zbog svog prelepog krzna, neretko su ih lovili i ubijali. Prema podacima, sive mačke u Francuskoj pominju se prvi put daleke 1558. godine u delu renesansnog pesnika Žoašena di Belea. Sve do 1900. godine, ove prelepe mace tumarale su ulicama Pariza i nisu bile posebno cenjene niti voljene, osim kao preka pomoć u suzbijanju glodara.

Odgajanje

Tek nakon Prvog svetskog rata, među Francuzima koji su bili ljubitelji mačaka javila se snažna želja da ovu rasu spasu od istrebljenja i nestanka. Sakupili su onoliko mačaka koliko su mogli i sastavili standard rase. U periodu od 1928. do 1931. godine, kartuzijanske mačke pojavljuju se prvi put na evropskim izložbama. Srećom, rasa je očuvana u periodu između dva rata, jer se nakon Drugog svetskog rata nijedna maca nije mogla videti kako slobodno šeta ulicama francuskih gradova i sela. Izvan Francuske ove mace su i dalje retke, a prvi primerci okean su prešli i u SAD stigli 1870. godine. Kartuzijanska maca i danas se smatra nacionalnom mačkom Francuske.

Izgled

Ova maca ima snažno, stameno i krupno telo koje i priliči radnoj mački. Osim prelepog sivog (plavog) krzna, njena najupečatljivija karakteristika su veoma ekspresivne oči, gotovo narandžaste boje. Glava joj je krupna i okrugla, obrazi debeli, i ova maca uvek izgleda kao da se smeje. Uši su ovim macama postavljene visoko na glavi, a mnogi za njih kažu da imaju primitivnu građu jer su krupne i robusne, snažnih ramena i grudi, stamene. Ove mace sporo rastu, te tako mužjaci distižu svoju punu težinu tek između četvrte i pete godine. Mužjaci takođe imaju gušće krzno od ženki i mladih mačaka. Ove mace se uvek rađaju u varijantama sivoplave boje, a na svetlu deluje kao da su im vrhovi dlake posuti srebrnim prahom jer svetlucaju.

Dlaka i nega

Kratko i gusto krzno ove mačke lako je za održavanje, i biće zdravo i sjajno ako ga četkate jedanput nedeljno. Ipak, ove mace se u proleće dosta linjaju i tada ćete morati češće da ih četkate. Kupanje ovoj maci gotovo da nije potrebno jer će se čistom održavati sama uz vašu asistenciju četkom, a imajte na umu i da kupanje može biti veliki izazov jer gusti dlačni pokrivač ove mačke teško upija vodu. Ona bukvalno klizi s njene dlake.

Poznati vlasnici

General i predsednik Francuske Šarl de Gol bio je vlasnik kartuzijanske mace koju je, prema podacima istoričara, veoma voleo, baš kao i pesnik Šarl Bodler.

U BROJKAMA

11–15 godina žive ove mace

3–7 kg su teške

5 godina imaju mužjaci kad dostignu punu veličinu (i težinu)

1939. godine postavljen je standard rase

Izvrstan lovac

Omiljena francuska mezimica zahvaljujući snažnom telu i izraženom predatorskom instinktu strah je i trepet za miševe i pacove. To vidimo i u domu – svaku aktivnost odmah će prekinuti kad ugleda lopticu, krpenog miša ili štap s perom, i neumorno će ih loviti. Kad ne lovi, uživaće u dremanju i maženju.

Zdravlje

Kartuzijanska mačka je generalno veoma zdrava, mada je primećena nasledna bolest pod nazivom luksacija patele, koja pogađa čašicu kolena (iščašenje čašice kolena).

Da li znate… da je kartuzijanska mačka zvanična maskota Internacionalnog džez festivala u Montrealu.