Američki bobtejl: Inteligentan, lovac, drugar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
americka bobtejl macka
Od petmagazine.rs - 13/05/2020

Američki bobtejl: Inteligentan, lovac, drugar

Ove mačke odlično se slažu s drugim mačkama i psima, i obožavaju decu. Uvek su prijateljski nastrojene.

Izvor: magazin „Mačka“; Foto: Shutterstock

Ova maca spada u red srednjih do velikih mačaka, sa specifičnim kratkim repom, zbog kojeg nosi naziv bobtejl. Naime, savijen i kratak, „zečji” rep posledica je toga što su joj svi repni pršljenovi srasli, i to je prirodni fenomen – čovek se u njenu anatomiju nikad nije umešao. Ovakav rep imaju i japanski i kurilski bobtejl.

Rasa je u svojoj rodnoj Severnoj Americi poznata od šezdesetih godina prošlog veka, a začetnikom rase smatra se kratkodlaki Jodi iz Arizone, koji je predak svih današnjih maca ove rase. Rasa je zvanično priznata 2002. godine.

Temperamentna

Ova maca je pravi atleta, veoma je mišićava i deluje izrazito snažno. Izvrstan je lovac i voli da je aktivna, stalno u pokretu. Nemilosrdno će loviti insekte, miševe… a ako ih nema u blizini, onda će loviti igračke i ponosno ih nositi u ustima hvaleći se ukućanima koliko je dobar lovac. 

Ove pametnice vole da ih mentalno izazivate, vole pazl činije s hranom, „kong” igračke, da se dobacuju lopticom, da uče trikove…

Druželjubive

Ako ih uporedimo sa psima, američke bobtejl mace su zlatni retriveri u mačjem svetu. Veoma su druželjubive i neprikosnoveni obožavatelji ljudi. Iako deluju divlje, zapravo je reč o veoma privrženim macama punim ljubavi. Čvrsto se vezuju za svoju ljudsku porodicu. Odlično se slažu s drugim mačkama i psima, i obožavaju decu. Radoznale su i prijateljski nastrojene pa se nikada, poput nekih drugih cica-maca, neće skrivati ispod kreveta već će uvek prići da se upoznaju s vašim gostima. Ako ih na to naviknete odmalena, ove mačke će obožavati da putuju s vama i praviće vam društvo na svakom putovanju. U Sjedinjenim Američkim Državama neretko prave društvo psiholozima i psihijatrima jer su veoma empatične pa pacijentima pružaju utehu i umiruju ih.

Traže pažnju

Nisu „pričljive” kao sijamske mačke, ali će vam uvek jasno staviti do znanja kako se osećaju, šta im smeta, šta im nedostaje. Kada žele pažnju i maženje, staće ispred vas i glasno će mjaukati. Veoma su aktivne, a zahvaljujući tome što su prave pametnice, nazivaju ih i „Hudinijem mačjeg sveta”, zato što su u stanju da pobegnu iz sobe ili stana ako samo na tren ostavite vrata neobezbeđena (odškrinuta).

Dlaka i zdravlje

americki bobtejl
Kratkodlaka bobtejl mačka

Američki bobtejl ima dve varijante krzna – kratkodlaku i dugodlaku. Ove mace teže od četiri do šest kilograma. Njihova dlaka se javlja u svim bojama i kombinacijama boja. Dovoljno je četkati ih do tri puta nedeljno, kako bi im dlaka bila zdrava i sjajna. Pojačano se linjaju dvaput godišnje, u proleće i u jesen. Generalno su veoma dobrog zdravlja. Sporo sazrevaju, te punu zrelost i veličinu dostižu tek u trećoj godini. Neke mace ove rase rađaju se s potpuno normalnim, dugačkim repom.