Popularni uprkos zdravstvenim problemima - Pet Magazine
psi
Od petmagazine.rs - 13/10/2020

Popularni uprkos zdravstvenim problemima

Vlasnici engleskih, francuskih buldoga i mopsa verovatno će u budućnosti želeti da ponovo poseduju ovu rasu i da je preporuče drugim vlasnicima, navodi se u studiji objavljenoj 26. avgusta 2020. u časopisu PLOS ONE autora Rovena Pakera sa Kraljevskog veterinarskog koledža u Velikoj Britaniji

Piše: Petmagazine.rs

Razvoj lojalnosti vlasnika prema ovim takozvanim brahiocefaličnim psima može dovesti do kontinuiranog širenja njihove popularnosti, uprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U protekloj deceniji, popularnost brahiocefaličnih pasa drastično je porasla širom sveta. Ali ove rase imaju jaku predispoziciju za niz ozbiljnih poremećaja, uključujući respiratorne bolesti, bolesti očiju, bolesti kičme, toplotni udar i upalu pluća, a životni vek im je u proseku četiri godine kraći u poređenju sa psima sa dužim njuškama. Neki veterinari smatraju da su zdravstveno previše ugroženi da bi se nastavilo s njihovim uzgajanjem. Važno je razumeti faktore koji utiču na izbor rase kako bi se izbegla popularnost rasa koje su sklone ozbiljnim zdravstvenim rizicima. S tim ciljem, Paker i njegove kolege sproveli su prvo veliko istraživanje kako bi otkrili želje vlasnika da ponovo uzmu ili da preporuče najpopularnije brahiocefalične rase u Velikoj Britaniji.

pas

Među 2.168 ispitanih vlasnika, 93% njih bi se opredelilo da ponovo poseduje svoju trenutnu pasminu, a dve trećine bi je preporučile potencijalnom vlasniku za prvog ljubimca. Verovatnoća ponovnog uzimanja psa iste rase ili preporučivanja povećava se sa jačim emotivnim odnosom između vlasnika i psa, a smanjuje se zbog povećanog broja zdravstvenih problema i zbog ponašanja psa koje je lošije od očekivanog.

Prema autorima istraživanja, ovi rezultati se mogu koristiti za informisanje vlasnika i potencijalnih vlasnika u akcijama u kojima se ističu neželjene osobine brahiocefaličnih pasa i poželjne osobine drugih rasa kako bi se dugoročno kontrolisao porast populacije ovih pasa. Autori dodaju:

– Iako njihova popularnost raste, naši rezultati pokazuju stvarnu zabrinutost, jer ukazuju na to da će ovaj „hrabri bum” opstati, izgleda, još dugo.

Related Posts

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published. Required fields are marked *