Zdravlje: Sindrom srećnog repa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
rep
Od Dijana Đukić - 14/08/2019

Zdravlje: Sindrom srećnog repa

Ako pas udara repom o tvrde predmete u domu, na njemu mogu nastati ozlede koje ponekad rezultiraju i otvorenim ranama

Izvor: magazin “Pas”, Foto: Shutterstock

Nema ničeg slađeg od slike psa koji srećno maše repom kada vas ugleda. Ali da li ste znali da postoji i medicinsko stanje poznato kao sindrom psećeg repa, koje je sve samo nije veselo, jer podjednako muči i pse, i vlasnike, i veterinare.

Ako imate psa s drugačkim repom koji je često veseo i maše repom u znak pozdrava svima, a uz to je i nespretan pa mašući često udara u tvrde predmete (zidove, nameštaj, vrata), može se desiti da ga pogodi ovaj (ne)srećni sindrom.

Otvorene rane

Ako pas često udara repom o tvrde predmete, na njemu s vremenom nastaju ozlede koje mogu rezultirati otvorenim ranama. Ovom oboljenju najviše su skloni psi sa čvrstim, dugim i snažnim repom poput labradora, pitbulova i lovačkih pasa. Ako imate boksera, mopsa ili buldoga, budite mirni, jer njihovi repići nikada ne mogu da zapate ovu boljku.

Temperament

Da li će vaš pas oboleti od sindroma psećeg repa, najviše zavisi od njegove energičnosti i temperamenta, naglašavaju stručnjaci. Ako imate psa koji je razdragan, živahan i na svako obraćanje ili tepanje reaguje snažnim i brzim mahanjem repa – on ima predispoziciju za ovo neobično oboljenje. I ne samo to, već se najčešće dešava da, uprkos bolu, ovi psi ne prestaju da mašu repom.

Anatomija

U zavisnosti od dužine, pseći rep može imati od pet do čak 20 pršljenova. Ako vas je ikada udario snažan pseći rep, onda zasigurno znate da taj udarac boli poput biča. Vrh repa psa je najčešće prekriven tanjom kožom i izrazito je dobro prokrvljen. Zato se povrede i rane najčešće sreću pri vrhu repa. U veterini se danas koriste laseri koji ubrzavaju zarastanje rana, dok se antibiotici koriste samo ukoliko je rana inficirana. Zaceljivanje može potrajati i do šest nedelja, te su zavoj i bandažiranje ozleđenog mesta najčešće neophodni.

Kako sprečiti

Psu ćete teško objasniti da prestane da maše repom, ali srećom, ovo oboljenje nije često. Ukoliko pak do ovakve povrede dođe, najbolji savetnik vam je veterinar, koji će brzo sanirati povredu. Utešno je i to što povrede nisu ozbiljne, izlečive su i neće u velikoj meri narušiti kvalitet života vašeg psa.