I svom ljubimcu možete pripremiti ukusnu domaću hranu u kojoj će uživati. A prioritet je, naravno, zdrav obrok.
Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock
Ekspres lonac – magija domaće hrane i za pse
Ima li lakšeg i lepšeg načina za pripremanje hrane od onog u ekspres loncu? Namirnice stavite u lonac ujutru, i po povratku s posla – imate sjajan i zdrav obrok. Evo našeg predloga:
Sastojci: 1,5 šolja vode, jedna šolja smeđeg pirinča, pola kilograma govedine, kilogram i 300 grama svinjetine, pola šolje borovnica, jedna veća jabuka, jedna šolja iseckanog kelja, jedan veći sladak krompir (batat), dve velike šargarepe (iseckane na kockice).
Priprema: Stavite sve pripremljene namirnice u lonac i s vremena na vreme promešajte. Potrebno je oko četiri sata na jakoj vatri, i oko sedam na tihoj da jelo bude spremno. Možete u lonac staviti i smrznuto meso, jer će vam uštedeti vreme za odmrzavanje, a meso neće izgubiti na ukusu i hranljivosti. Čim se jelo ohladi, možete ga dati svom psu, a ostatke možete držati u frižideru tokom tri do pet dana, ili u zamrzivaču tokom osam do deset nedelja.
Savet + Domaća hrana idealan je izbor za vlasnike pasa koji pate od alergija ili problema s osetljivim stomakom. U razgovoru s veterinarom možete napraviti listu namirnica koje mu prijaju i pripremati mu ukusne i zdrave obroke.
Zašto bi u restoranima brze hrane u ukusnim hrskavim pilećim kolutićima (chicken nuggets) uživali samo ljudi? Možete ih napraviti i kod kuće pa nagetsima počastiti i svog psa. Evo jednostavnog recepta kako da napravite ukusnu hrskavu piletinu:
Namirnice: 200 grama pilećeg belog mesa (isečenog na kockice), 3/4 šoljice vode, oko dve i po šoljice semena lana.
Priprema: Zagrejte rernu na 350 stepeni. Dok se rerna zagreva, skuvajte u ključaloj vodi piletinu, a vodu sačuvajte. Ubacite piletinu i vodu u blender (mikser) i miksujte dok smesa ne bude kompaktna. Dodajte potom i seme lana i miksujte dok se sve ne izjednači. Kašikom odvajajte delove smese i rukama ih oblikujte u kuglice, a potom slažite u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Kad naslažete bombice, zadnjim delom kašike koju ste prethodno pokvasili vodom malo spljoštite kuglice. Pecite ih u rerni tokom 20 do 25 minuta.
Savet + Mera je, otprilike, 30 bombica u plehu. U frižideru ili zamrzivaču ih možete držati tokom dve nedelje i s vremena na vreme ih davati svom psu kao obrok ili dodatak obroku.
Naše kuce, naravno, ne smeju da jedu slatkiše u kojima mi obilato uživamo, ali to ne znači da ne možete napraviti zdrave poslastice u kojima, bez bojazni, možete zajedno uživati.
Namirnice: četvrtina šolje rendane šargarepe, dva jajeta, polovina šolje sosa od jabuka (džema bez šećera), tri supene kašike maaslaca od kikirikija, pola supene kašike praška za pecivo, 3/4 šolje brašna.
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ručnim mikserom umutite brašno, prašak za pecivo, šargarepu, sos od jabuka, jaja i maslac od kikirikija dok se smesa ne izjednači. Oblikujte okrugle tortice (nalik na krofne) i pecite 25 do 30 minuta. Ostavite ih da se ohlade. Za glazuru, umešajte lajt jogurt i malo maslaca od kikirikija.
Namirnice: šolja ili činijica pirea od bundeve, jedno jaje, polovina maslaca, dve kašičice cimeta, kašika praška za pecivo, šolja ili činijica brašna, 200 grama neutralnog sira (sremski bez soli ili maskarpone), dve kašike meda, dve kašike lajt jogurta, tri kašike kokosovog brašna.
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji umešajte brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj činiji pomešajte maslac, bundevu i jaje dok ne dobijete kremastu masu. Potom pomešajte sa suvim sastojcima iz prve činije. Formirajte kolačiće u željene oblike i pecite od 15 do 20 minuta. Za preliv umešajte krem-sir, med i jogurt dok se smesa ne sjedini. Dodajte potom kokosovo brašno, kašiku po kašiku, uz neprekidno mešanje. Za dekorisanje koristite kesu za fil.
Pre uvođenja novih namirnica u ishranu psa, posavetujte se s vašim veterinarom. Izbegavajte namirnice na koje je vaš pas alergičan ili mogu da izazovu stomačne probleme.