Zanimljive činjenice o francuskim buldozima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
francuski buldog
Od petmagazine.rs - 15/05/2018

Zanimljive činjenice o francuskim buldozima

Neodoljivi francuski šarmeri ove godine zauzeli su deveto mesto na listi najpopularnijih pasa u Americi, a u Srbiji su na trećem mestu po popularnosti. U to ime predstavljamo vam zanimljivosti koje možda niste znali o ovoj rasi, a zahvaljujući kojima ćete ih voleti još više.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Vuku poreklo iz Engleske – Koreni francuskog buldoga nisu sasvim tačno utvrđeni, ali većina izvora vezuje ih za engleskog buldoga. Engleski proizvođači čipke posebno su voleli patuljaste primerke engleskog buldoga jer su im grejali krila dok su radili. Kada se industrija čipke preselila u Francusku, majstori su sa sobom poveli i ljubimce. Budlozi su se tamo verovatno ukrštali sa terijerima i tako je nastala ova neodoljiva rasa.

Stvoreni su da nam prave društvo – “Frenči” je druželjbiv pas i odličan prijatelj ljudima. Iako ponekad teško uče pravila života u stanu, odlično se slažu sa drugim psima, ne treba im puno aktivnosti, pa se sasvim dobro snalaze u malim domovima i gradskim sredinama.

Držite ih podalje od vode – Zahvaljujući “zbijenoj” građi i velikoj glavi, francuski buldog jednostavno ne može da pliva. Zato, ako ste u blizini vode držite ih na oku.

I letenje je problem – Francuski buldog ima kraću njušku od ostalih pasa, zbog čega može imati brojne probleme sa disanjem. Mnoge rase takvih karakteristika, uključujući buldoge i mopsove, imali su ozbiljnih problema prilikom letenja – zbog stresa i visokih temperatura – pa su neke aviokompanije odlučile da ih više ne prevoze svojim avionima.

Idealne su dadilje – Kada je mladunče orangutana Maloun naupustila majka, vlasnici jednog zoo-vrta u Engleskoj nisu znali šta će sa njim. Srećom tu se našla devetogodišnja ženka francuskog buldoga po imenu Bagzi. Ona je preuzela brigu o malenom orangutanu dok nije odrastao dovoljno da bi mogao da se pridruži ostalim orangutanima u vrtu.

“Francuzi” su vrlo brbljivi psi – Možda ne laju mnogo, ali zato vole da ispuštaju zvukove u kombinaciji zevanja, zavijanja i grgoljenja, pa može da vam se učini kao da imaju svoj jezik. Zbog toga nemojte da se iznenadite ako i zapevaju sa vama u automobilu.

Ne vičite na njih – Vrlo su osetljivi zbog čega teško podnose kritike. Ako ga izgrdite može se desiti da ceo dan provede snužden. Mnogo bolje reaguju na pohvale.

Dva tipa ušiju – Originalno, francuski buldozi su imali povijene uši, poput njihovih engleskih rođaka. Iako su Englezi više voleli povijene uši, američki odgajivači su preferirali jedinstveni izgled “šišmiša”. Na izložbi pasa u Njujorku koja je organizovana 1897. godine, predstavljen je francuski buldog sa povijenim ušima što je razbesnelo američke odgajivače.

Novo društvo zbog spora oko ušiju – U znak protesta zbog povijenih ušiju formirano je Američko udruženje francuskih buldoga. Na svečanom otvaranju 1898. godine poslato je hiljade pozivnica tadašnjem “džet-setu” SAD. Naravno, “francuzima” sa povijenim ušima nije bio dozvoljen ulaz. Svi ovi napori doveli su do toga da se rasa udalji od povijenih ušiju i da izgled “šišmiša” postane jedna od glavnih karakteristika.

Najveći broj francuskih buldoga je nastao veštačkom oplodnjom – Zbog disproporcije tela i glave, “francuzi” imaju problem da se razmnožavaju prirodnim putem. Mužjaci uglavnom ne uspevaju da dopru do polnih organa ženke, a kada i uspeju brzo se umore. Ženke se zato uglavnom oplode veštačkim putem, pa samim tim i cena štenaca raste. Takođe, zbog disproporcije tela uglavnom se porađaju carskim rezom.

Poznati ih vole – “Francuzi” su vrlo popularni i u Holivudu. Imaju ih poznate ličnosti kao što su Hilari Daf, Lejdi Gaga, Zek Braf… Čak i Leonardo Dikaprio ima jednog kojeg je nazvao Đango, dok je Hju Džekman svog nazvao Dali.