Vodič za maženje psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i vlasnik
Od petmagazine.rs - 28/02/2020

Vodič za maženje psa

Kada mazite psa, kažu stručnjaci, tanka je linija između toga da pokazujete nežnost i ljubav i toga da ste – iritantni.

Tekst: magazin „Psa“, Foto: Shutterstock

Svaki ljubitelj pasa će, čim na ulici ugleda čupavog četvoronošca, potrčati da ga pomazi i neretko pomisliti da zna „magično mesto” koje valja pomilovati kako bi se sprijateljio sa psom i kako bi ga usrećio. Međutim, veoma često – grešimo. Takođe, mnogi misle i da baš svi psi vole da se maze i da su srećni kada ih u radosti „dobro protresemo”.

‒ Kada ugledamo čoveka, nećemo baš potrčati da mu rukom prođemo kroz kosu, zar ne? Kada su u pitanju ljudi, svesni smo da moramo da poštujemo njihove granice, pa zašto onda mislimo da sa psima nije isti slučaj? – smatra Vilijam Berloni, poznati američki trener pasa iz azila koji su postali zvezde Holivuda i Brodveja.

Upoznavanje i odmeravanje

Kako kaže Berloni, mnogi psi obožavaju maženje, dok su drugi užasnuti pomišlju da će ih nepoznata osoba dodirivati. Ipak, najveći je broj onih pasa koji su negde između: tolerišu nas, ali zapravo nisu baš oduševljeni što ih gnjavimo dok žele da njuškaju ili da se druže s drugim psima.

‒ Psi su bolji od nas, oni nas tolerišu, dok bi mnogi ljudi napali drugog čoveka ili podneli tužbu ukoliko bi ih dodirivao a da oni to ne žele, zar ne? – smatra Berloni. – Neki psi, poput terijera ili lovačkih pasa, nepoverljivi su po prirodi i najpre žele da nas odmere, upoznaju, onjuše, pa im tek onda može biti prijatno da ih pomazimo. S druge strane, zlatni retriveri su poznati kao psi koji obožavaju maženje. Kada vidite psa, najpre mu se obratite, potom mu ponudite ruku da je onjuši, a onda, ako vidite da je raspoložen za interakciju – pomazite ga.

Greške

U radosti što vidimo psa, neretko ih previše snažno, i to obema rukama, više stiskamo nego što ih mazimo, naglašava Berloni.

‒ Kada ih živahno „protresemo”, to je zapravo poziv na igru i izazov, a ne smirivanje, jer bi maženje trebalo da bude opuštajuće i umirujuće. Nasuprot naglim i snažnim pokretima, trebalo bi da se ugledamo na mamu kuju, koja svoje štence liže nežno i smireno po krznu, pa bi trebalo da i naši dodiri budu takvi.

Stomak

Nedavno su istraživači sa Univerziteta u Edinburgu objavili rezultate svoje studije kojom su dokazali da psi ne vole kada ih mazimo po stomaku.

‒ Oni samo tolerišu takvo ponašanje, jer primećuju da su vlasnici ti koji uživaju u pokazivanju pažnje – kaže dr Džil Meki, stručnjak za životinje sa ovog univerziteta. – Kada se pas okrene na leđa, on na taj način pokazuje poverenje. Iako pokaže svoj stomak, on nas ne poziva da ga češkamo. Kada se pas ponaša tako u društvu drugih pasa, on time želi da poruči: „Verujem ti. Mislim da si dobar pas, s kojim mogu da se družim.” Kada to uradi ispred čoveka, psu neće biti prijatno kada čovek pomazi njegov stomak. Oni su jednostavno naučili to da podnose – rekla je doktorka Meki.

Pravila

Prema rečima trenera Berlonija, nikada nemojte maziti psa kada ste nervozni.

‒ Psi vole da im nežno mazimo krzno oko vrata. Omiljeno mesto im je, po mom iskustvu, koren repa na leđima, i vole da ga lagano češkamo. Vole i da ih lagano i nežno mazimo po temenu, između obrva, a ako pas zažmuri, znaćete da uživa. Iza ušiju je takođe dobro mesto, jer im to opušta vrat. Nikada im ne dodirujte deo lica oko očiju ili brkova, to ih iritira. Mnogi psi vole da im se masiraju šape. Ponekad im i sama ruka na njihovim leđima, opuštena, pruža prijatan osećaj: da smo tu i da ih volimo. Mnoge kuce vole da ih češkamo ispod vilice. Bilo kako bilo, vole da ih mazimo po dlaci, baš kao što ih i majka liže po krznu – savetuje ovaj američki stručnjak.