Veštačka inteligencija će nam omogućiti komunikaciju sa životinjama? - Pet Magazine
Od petmagazine.rs - 21/09/2018

Veštačka inteligencija će nam omogućiti komunikaciju sa životinjama?

Fantazije o komuniciranju sa životinjama postoje odavno, a najranije od kada se doktor Dulitl pre 50 godina prvi put pojavio u Holivudu. Stručnjaci sada veruju da bi to konačno moglo da postane stvarnost.

 

Izvor: The Telegraph, B92.net

To bi moglo biti postignuto pomoću veštačke inteligencije koja bi kreirala sisteme za prevođenje. Ti sistemi bi razumeli šta životinje “govore” i šta misle o nama.

Sistem je analizirao 70 ljudskih jezika kako bi utvrdio model po kojem bi kompjuter mogao da prevodi ono o čemu se govori, a da ne poznaje jezik koji tumači.

Aza Raskin, kreator opcija i softvera koji se koriste širom sveta, i Brit Selvitel, jedan od osnivača “tvitera”, sada pokušavaju da isti takav model primene na tumačenje jezika životinja.

Svetski dan životinja 4. oktobra u “Delta sitiju”

Među prvima koji će biti “podvrgnuti” takvom modelu biće kitovi, majmuni i slonovi. Tako bi sistemu trebalo da bude dodato preko 50.000 sati audio zapisa komunikacije koja se odvija između grbavih kitova, kao i zvučni zapisi sa jednog od najpopularnijih sastajališta slonova u Kongu.

Tako će sistem moći da uporedi komunikaciju između životinja sa komunikacijom među ljudima, kao i sa jezikom ljudi, čime bi se približili modernoj AI Rosetta Stone verziji, koja bi trebalo da dekodira šta životinje “govore”.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published. Required fields are marked *