U poseti: Kuce „leče“ zatvorenike - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
azil za pse u Sremskoj Mitrovici
Od Dijana Đukić - 17/04/2018

U poseti: Kuce „leče“ zatvorenike

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici prvi je u našoj zemlji pokrenuo program resocijalizacije zatvorenika koji u okviru azila u poluotvorenom odeljenju ove ustanove brinu o psima spasenim s ulice.

Tekst i foto: Danijela Bjelanović za magazin Pas

Sedi. Daj šapu. Lezi. Idemo. Svaku od ovih komandi Beki, Šaki, Bili i Luna izvršavaju bez pogovora, veselo mašući repićima. Kao nagradu za trud dobijaju slatkiš, pa i poljubac. Ova vesela četvorka deo je porodice od 210 pasa, koji su spaseni s ulice i dovedeni u azil na lokaciji poluotvorenog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Zatvorenici brinu o psima

Brigu o njima vodi deset zatvorenika koji su se dobrovoljno javili da svakodnevno vode računa o tome da psi redovno dobijaju hranu, vodu, da im u boksovima bude čisto. Osim toga, svaki od njih je izabrao po jednog psa kojeg posebno obučava.

Neven Dostanić s ponosom nam pokazuje Bilija, mešanca šicua, koji je najglasniji.

– Ja sam mu dao ime. Najviše mi se svideo i zato sam njega izabrao. Lepo mi je dok vodim računa o Biliju i ostalima. Sve ovo mi mnogo znači, jer mi vreme ovako brže prolazi – kaže Neven.

Sertifikat dresera pasa

U odnosu na Bilija, ženka haskija Luna netremice gleda u svog dresera Radana Đakovića koji je u Mitrovici na odsluženju petogodišnje zatvorske kazne.

– Poslednjih pet meseci sam u poluotvorenom odeljenju i od tada sam sa psima. Drago mi je što imam mogućnost ovo da radim, jer sam se pre dolaska u zatvor bavio odgajanjem pasa. To mi je nedostajalo i sada sam srećan. Ovde ću naučiti i nešto novo, a dobiću i sertifikat kao dreser, što će mi dati priliku da možda po izlaksu iz zatvora nađem posao u toj struci – kaže Đaković.

Resocijalizacija zatvorenika

Otvaranje prihvatilišta za pse u KPZ u Sremskoj Mitrovici jedan je od novih projekata usmerenih ka resocijalizaciji osuđenika. Cilj je da svi oni koji to žele nauče nešto novo, ali i da se smanji stopa povratnika. Tim povodom tokom prošlog meseca potpisan je Memorandum o razumevanju između Grada Sremska Mitrovica, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija – Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, Nevladine organizacije „Help“ i OEBS.

Svi psi će, dok budu boravili u azilu, biti vakcinisani i sterilisani. Nakon određene obuke, neki će biti udomljeni, dok će drugi biti vraćeni na ulicu, ali bez bojazni da će nekoga napasti i ujesti.Osim Srbije, ovakav vid resocijalizacije zatvorenika, u Evropi se primenjuje još samo u Italiji i Velikoj Britaniji. U planu je da se azili u našoj zemlji otvore u svim Zavodima gde za tako nešto ima uslova.

Obuka pasa u KPZ Sremska Mitrovica

Upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici Aleksandar Alimpić ističe da su oni začetnici projekta, ali dodaje i da to za njih baš i nije nešto novo, jer poslednju deceniju imaju odgajivačnicu. Osim toga, navodi i da će pojedini psi biti posebno obučeni kako bi pomogli u radu s decom ometenom u razvoju, ali i s dementnim osobama.

– Ideja je da poboljšamo resocijalizaciju osuđenih pomoću pasa, i njihovu lakšu integraciju u društvo, odnosno da s određenim obukama mogu da dobiju zaposlenje u nekim drugim odgajivačnicama, eventualno zoološkim vrtovima – kaže Alimpić.

Lutalice u Sremskoj Mitrovici

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader ističe da su ranije imali velikih problema s lutalicama, koji su napadali građane, u proseku jednom dnevno.

– Imali smo velikih problema. Kad uzmete u obzir koliki troškovi nastaju zbog tužbi, ovo je bilo jedno od najboljih rešenja. Periodično ćemo organizovati dane otvorenih vrata kada će građani moći da obiđu prihvatilište i udome nekog psa. Grad će se pobrinuti da dobiju adekvatnu zdravstvenu negu, a naš prvobitni ciljje da obezbedimo bezbednost svim našim građanima na ulicama. Ovo je sjajno rešenje za kojim smo tragali četiri-pet godina– objašnjava Sanader.

Azili za pse u zatvorima

Najpoznatiji program u svetu koji se primenjuju prema osuđenicima zove se Prison Pet Partnership program, koji se od 1981. godine sprovodi u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija za žene Washington Corrections Center for Women u Gig Harboru u Vašingtonu.

Svi psi koji su uključeni u program dovedeni su iz azila za napuštene životinje. Oni, za koje se proceni da poseduju tu sposobnost, osposobljavaju se za pomaganje osobama s invaliditetom ili obolelima od multipla skleroze. Oni četvoronošci za koje se proceni da ne mogu da učestvuju u radu sobolelima, posebno se dresiraju, što im omogućava da budu usvojeni.

S druge strane, osuđenice se profesionalno običavaju za sticanje stručnih i praktičnih veština koje su potrebne za negu, održavanje i ulepšavanje pasa. Njima je omogućeno da polažu ispite i tako dobiju sertifikate o stečenom zvanju tehničara za negu kućnih ljubimaca. Da bi se stekla sva neophodna znanja i ovladalo u potpunosti veštinama koje se zahtevaju u industriji ulepšavanja kućnih ljubimaca, potrebno je pohađati program najmanje dve godine.

Šape u zatvoru

Program „Šape u zatvoru“ primenjuje se u sklopu zatvora Tuker u Arkanzasu, koji je pokrenut 2011. godine. Kroz njega je do sada prošao veliki broj pasa, koji su spaseni od eutanazije i udomljeni. O njima brinu osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a ima i onih kojima su izrečene smrtne kazne.

Oni smatraju da su brigom o psima naučili da na svetu ima i drugih stvari i da ponekad imaju osećaj kao da nisu u zatvoru. U ovom programu ne mogu učestvovati svi, već samo zatvorenici koji su svojim ponašanjem to zaslužili.

Psi pomažu maloletnicima

Resocijalizacija uz pomoć pasa u Americi se primenjuje i kad je reč o maloletnicima. Oni uz pomoć stručnjaka uče kako da dresiraju i neguju pse iz skloništa za napuštene životinje, kako bi ih pripremili za udomljavanje. Maloletnici na ovaj način mogu kasnije sve što su naučili da primene u ličnom i profesionalnom životu po ozlasku iz ustanove.

Osim toga vrši se i njihovo prevaspitavanje u cilju promene stavova, ponašanja, osećanja. Tako se ispunjava i njihovo slobodno vreme, koje koriste za radno angažovanje, ali i razonodu.

Psi i ozloglašeni zatvorenici

Interesantno je da se ovakav program primenjuje veoma uspešno i u jednom od najozloglašenijih zatvora – Sent Kventin u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama, s najstrožim tretmanom.

Uspešna praksa se pokazala čak i sa zatvorenicima psihopatske strukture, koji su postajali konstruktivni, jer im je pružena mogućnost da brinu o nekome.