U Americi su psi pomoćnici nastavnika - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi pomazu nastavnicima
Od petmagazine.rs - 02/07/2020

U Americi su psi pomoćnici nastavnika

U mnogim školama u SAD-u poslednjih godina u nastavu učenika i studenata uključeni su i psi. Ljubimci se koriste u terapiji stresa kod dece, ali i u nastavnim programima.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Jedna učenica je u trenucima svoje uznemirenosti sela u klupu. Osetivši njenu anksioznost, Morgan, trogodišnja zlatna pudlica, otrčala je i položila svoju glavu u njeno krilo. Nakon malo vremena, učenica je počela da se oseća bolje i mogla je ponovo da se fokusira na učenje.

Ovo je iskustvo iz jedne srednje škole u Njujorku, u kojoj je osim nastavnika „zaposleno“ i sedam terapijskih pasa koji pomažu učenicima u savladavanju svakodnevnog stresa.

Psi ublažavaju stres  

U mnogim školama u SAD- u poslednjih godina u nastavu učenika i studenata uključeni su i psi. Ljubimci se koriste u terapiji stresa kod dece, ali i u nastavnim programima.

Džim Blakenberg, Morganov vlasnik, tvrdi da njegov mezimac ima sposbnost da oseti stres učenika.

– Čim nanjuši uznemirenost, on ode do njih i počne da im se umiljava. Pokazalo se da učenici odlično reaguju na njegovo prisustvo i vrlo brzo se smire i nastave s učenjem – objašnjava Džim.

Psi najviše vremena provode s usamljenom i uznemirenom decom

Psi popravljaju raspoloženje

Morgan i njegov partner, minijaturna pudlica po imen Sedi, imaju glavnu ulogu i u nastavnom programu koji predstavlja alternativnu edukaciju učenika.

Pod Džimovim vođstvom, Morgan i Sedi su se pridružili studentima koji uzimaju dodatne časove matematike, engleskog ili nekih drugih predmeta i pomažu im da savladaju teškoće zadataka.

Džim navodi i primer dečaka koji je dugo patio od anksioznosti.

– Morgan bi tokom čitavog osamdesetominutnog časa ležao pored ovog učenika. Kada bi osetio da se dete uznemirilo, on bi naslonio svoju glavu u njegovo krilo. To je uvek rezultiralo vidljivom promenom u dečakovom raspoloženju.

Društvo pasa kao podrška učenju

U ovoj njujorškoj školi druženje sa Džimovim ljubimcem, profesori koriste i kao nagradu za dobar uspeh učenika. Takođe, na početku i kraju svakog časa Morgan i Sedi se pozdrave sa svakim đakom, a prema Džimovoj tvrdnji, najviše vremena provode s usamljenom decom.

Osim u terapiji đaka, psi se angažuju i kao podrška u učenju. Tako je u jednoj obrazovnoj ustanovi, u Indijani, Nensi Starević, bivša školska psihološkinja, osmislila program u kome koristi svog trogodišnjeg irskog terijera Lakija pri motivaciji dece u dobrom ponašanju.

Nensi je, naime, razvila program koji se sastoji iz lekcija za učenike drugog i trećeg razreda. Ona svog ljubimca koristi kao primer učenicima. Uz njenu pomoć, deca su počela da pišu priče o svojim kućnim mezimcima i da ih ilustruju crtežima i fotografijama. Učeći ih lekcijama o psima, ova psihološkinja je utvrdila da su deca manje buntovna, znatno mirnija i zahvalnija.