Trening: Naviknite štene na povodac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i povodac
Od Dijana Đukić - 13/07/2019

Trening: Naviknite štene na povodac

Prvo i osnovno pravilo u vaspitavanju pasa jeste da nema brzih niti čvrstih pravila. Neki prihvataju ogrlicu i povodac lako, dok se drugi snažno opiru.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Isto tako, neki vlasnici moraju da stave povodac svojim psima gotovo istog trenutka kad ih dobiju, dok neki psi žive mesecima bez kontakta s povocem. Najvažnije je da imate strpljenja, samopouzdanja, da ste smireni i da ne žurite.

IZABERITE PRAVI POVODAC I OGRLICU

Zvuči kao očigledan potez, ali nije sasvim tako. Postoje različite vrste povoca i važno je da izaberete odgovarajući. Izbor zavisi od rase, uzrasta i osobenosti pasa.

NAPREDUJTE MALIM KORACIMA

Prvi korak je da svog psa naviknete na ogrlicu. Pokušajte da izbegnete situacije koje mogu da dovedu do toga da štene stekne strah od ogrlice ili da se uznemiri svaki put kad mu je stavite. U početku mu stavljajte ogrlicu u situacijama kad mu misli okupiraju druge stvari i kad neće ni primetiti da je nosi. Najbolje onda kad idete da se igrate. Zategnite je, ali ne previše. Najvažnije je da štene nauči da ne obraća pažnju na ogrlicu. Nije loše ni da je stavljate u vreme ručka jer će je tako lakše prihvatiti i povezivaće je s prijatnim stvarima.

POVEŽITE POVODAC S VREMENOM ZA IGRU

Kad prikačite povodac za ogrlicu, pustite štene da neko vreme trči naokolo i vuče povodac za sobom. Obavezno ga nadgledajte u tim trenucima da se ne bi negde zakačilo i povredilo. Nije loše da se u tim trenucima igra s drugim psom. Ako nemate drugog ljubimca, možete da ga zabavljate bacanjem i donošenjem igračaka ili nekom sličnom njemu zanimljivom igrom. S vremena na vreme uhvatite kraj povoca i pozovite ga da vam priđe. Radite to nežno i ohrabrujte ga da vam priđe. Koristite poslastice, ali neka to budu mali komadi kako bi ih dmah pojeo umesto da se dugo zabavlja žvaćući ih.

OHRABRUJTE ŠTENE

Kad prvi put uzmete povodac, ne pokušavajte da štene naterate da odmah hoda uz nogu. Ako mu to dođe spontano, odlično, ali dopustite mu da u početku hoda kako želi. Još jednom ponavljamo – važno je da sve radite smireno i nežno. Ponekad je potrebno da samo stojite mirno dok ono shvati šta se dešava. Dajte mu vremena da obradi sve informacije u vezi s tim šta je povodac i čemu služi. Neka stekne poverenje u vas. Možete da koristite i poslasticu koju ćete držati sa strane u visini njegove glave kako biste ga naterali da hoda uz vas na povocu, pa mu s vremena na vreme dozvolite da sedne i počasti se.

Neki psi jednostavno sednu i odluče da ne žele da se maknu. U tom slučaju napravite nekoliko koraka, kleknite na jedno stopalo i ohrabrite ga da dođe po poslasticu. Onda nastavite šetnju. Kod mnogih štenaca povodac u početku izaziva otpor. Neretko se dešava da su poslušni i hodaju mirno uz nogu bez povoca, da to odbijaju kad su vezani. Ne žurite u nametanju svoje volje, ali budite uporni. Čak i ako vam se čini da presporo napredujete, na kraju ćete doći do cilja.