Sveži, organski zalogaji za pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
hrana
Od petmagazine.rs - 14/04/2020

Sveži, organski zalogaji za pse

Baš kao što i sami uživaju u hrani i ukusnim zalogajima, većina vlasnika želi da i svojim mezimcima priušti ovakav ugođaj. Najčešće vlasnici posegnu za različitim poslasticama, bilo da je reč o industrijskim ili onima koje mogu napraviti i sami, ali preporuka veterinara je da kada želimo da obogatimo ishranu ljubimaca i obradujemo ih novim ukusima, posegnemo za svežim namirnicima.

Izvor: magazin “Pas”; Foto: Shutterstock

Pre svega, za organskim voćem i povrćem kojeg, srećom, u izobilju ima na našim zelenim pijacama tokom cele godine.

‒ Sveže voće i povrće najbolji je izvor vitamina i minerala, i najbolji prirodni suplement, naročito za one pse koji su na redukcionim dijetama ili pate od neke hronične bolesti – naglašava poznati američki holistički veterinar Džim Karlson iz poznate klinike „Riversajd” u Ilinoisu. – Sveža hrana posebno je blagotvorna za pse koji se bore s viškom kilograma, a to je slobodno možemo reći problem broj jedan među psima na celoj planeti. Ako poslastice i deo psećeg obroka zamenimo svežim i zdravim namirnicama, primetiće kako će kilogrami veoma brzo početi da se tope.

Probiotici i vlakna

Prema Karlsonovim rečima, vlasnicima se preporučuje da svojim psima daju nemasni, light jogurt, koji je odličan izvor esencijalnih probiotika koji podstiču varenje kod pasa i doprinose tome da se osećaju lakše i lepše. Takođe, jabuka i bundeva odlične su namirnice za pse jer su bogate vlaknima koja takođe doprinose boljem varenju i pravilnom funkcionisanju celokupnog digestivnog trakta.

Preporuka

Stručnjaci savetuju vlasnicima da svojim psima ove namirnice daju posebno, kao poslasticu (činijicu jogurta, komadiće jabuke i bundeve kao užinu, na primer, između obroka), ili kao dodatak obroku (u granule dodajte jogurt, pire od bundeve ili ispasiranu jabuku).

Veterinar

Svakako, uvek se pre bilo kakve promene u ishrani, ili u želji da obogatite način ishrane vašeg mezimca, konsultujte s vašim veterinarom, jer će vam on dati najbolji savet koje su namirnice, u kojoj meri i obliku, najbolje za vašeg psa u skladu sa njegovim opštim zdravstvenim stanjem, stepenom aktivnosti, uzrastom.