Stav stručnjaka: Psi i vanredna situacija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas u kuci
Od petmagazine.rs - 31/03/2020

Stav stručnjaka: Psi i vanredna situacija

S obzirom na to da se poslednjih dana u javnosti i na društvenim mrežama vode oštre polemike u vezi sa ukidanjem dozvole vlasnicima pasa da uveče nakratko izvedu svoje ljubimce, zamolili smo stručnog saradnika našeg magazina “Pas”, dr vet. med. Vladimira Terzina da nam da svoje mišljenje o ovoj situaciji.

Autor: petmagazine.rs; Foto: Shutterstock

U nadi da se neće uvesti dvadesetčetvoročasovna zabrana kretanja, zanimalo nas je najpre koji bi savet dr Terzin dao vlasnicima ako trenutna zabrana kretanja od 17 h i vikendom od 15 h ostane na snazi. Mogu li psi da izdrže da toliko dugo ne idu napolje, i ako ne mogu – koja je alternativa?

  • Nažalost, nema alternative jer fizološka potreba ne poznaje niti vreme niti mesto. Najlakše objašnjenje za to sam dao jednom klijentu pre nekoliko dana. Na njegovo pitanje kako da navikne psa da nuždu obavlja unutra pitao sam ga koliko mu je vremena trebalo da ga nauči da nuždu obavlja napolju. Odgovorio je – oko četiri meseca. Moj komentar je bio da mu isto toliko vremena treba da ga nauči da to radi unutra. Prema tome, ta priča jednostavno nema rezona i ni na koji način ne možete promeniti naviku koju psi imaju. Inače, u maloj pretrazi internetom po svetu nigde nisam naišao da je zabranjen izlazak vlasnika sa kućnim ljubimcima. Grci su to najbolje rešili i kada morate da izađete pošaljete policiji sms sa QR kodom i dobijete automatski dozvolu da budete napolju 30 minuta. Preko istog koda i policija proverava vaš boravak ako vas nađu napolju. Ako prekoračite propisano vreme kazna je 500 evra – kaže naš sagovornik.

Postoji li opasnost po zdravlje pasa (bešiku/creva) ako psi trpe i ne obavljaju nuždu?

  • Naravno da postoji veliki rizik od oboljenjava pasa ako se uskraćuje potreba za pražnjenjem creva ili mokraćne bešike. Ovo će verovatno vremenom dovesti do mnogih hroničnih oboljenja, a sigurno će pogoršati stanje pacijenata koji već imaju probleme sa digestivnim ili urinarnim traktom. Takođe, imate veliki broj pacijenata koji su na nekoj vrsti kardiloške terapije i moraju da piju lekove koji ubrzavaju diurezu i izbacivanje vode. I ova vrsta bolesnika je veoma ugrožena jer uskraćivanje kardiološke terapije može pogoršati primarno oboljenje i na taj način ugroziti pacijenta. Razne vrste zatvora mogu vremenom dovesti do teških oboljenja debelog creva pa i kancera istog. Takođe, poremećaji u ishrani mogu uzrokovati pojavu upale pankreasa što je takođe veoma opasno a veoma često i smrtonosno. Ovo i jesu najčešća pitanja koja kljenti postavljaju ovih dana. Takođe se može primetiti i povaćana nervoza kod kućnih ljubimaca usled nervoze vlasnika. Kod pasa koji su i ranije bili labilniji možemo videti pojavu straha (kratki i iznenadni pokreti, osetljivost na zvukove) i pojačanu vokalizaciju što je verovatna posledica povećanih tenzija među ukućanima. Zaključio bih da ovih dana nikome nije lako. Problem je naravno u nekolici neodgovornih koji su koristili vreme izlaska od osam do devet da u okviru svojih lokalnih parkića prave skupove vlasnika pasa pa se moglo videti i po dvadesetak i više ljudi na jednom mestu. I umesto da država kažnjava nekolicinu neodgovornih ispostavlja se uvek da većina pati zbog manjine. To je veoma pogrešno i imaće posledice po sve. Ali, to je samo moje mišljenje – kaže Vladimir Terzin za naš portal.