Saveti za domaći obrok - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 26/01/2019

Saveti za domaći obrok

Ako se odlučite za takvu ishranu, važno je da imate u vidu da je psu potrebna balansirana ishrana, kao i da postoji veliki broj namirnica koje mi koristimo u ishrani, a koje nikako ne biste smeli da poslužite svom ljubimcu

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Neke studije pokazuju da se sve više ljudi odlučuje da svoje ljubimce hrani domaćom hranom. Ako se odlučite za takvu ishranu, važno je da imate u vidu da je psu potrebna balansirana ishrana, kao i da postoji veliki broj namirnica koje mi koristimo u ishrani, a koje nikako ne biste smeli da poslužite svom ljubimcu. U ovom tekstu dajemo nekoliko preporuka koje su važne za zdravlje vašeg ljubimca, ali i vaš novčanik, ako ste odlučili da mu, makar povremeno, servirate domaći obrok.

Meso i ugljeni hidrati
Kad pripremate pseću hranu kod kuće, važno je da se pobrinete da vaš ljubimac dobije sve hranljive vrednosti koje su mu potrebne. Najbolji način za to je da bazirate prehranu na 70% mesa i 30% vlakana i ugljenih hidrata. Vrsta mesa koju ćete odabrati za svog psa najviše zavisi od toga koliko je vaš pas star i kakvo mu je zdravstveno stanje. Na primer, stari psi najviše koristi će imati ako ih hranite piletinom, ćuretinom ili ribom – ove vrste mesa sadrže malu količinu masnoće.

Belančevine

Proteini (belančevine) sa svojim aminokiselinama, moraju takođe da budu zastupljeni u svakom obroku psa. Belančevina treba da bude najmanje od 20 do 25 odsto. Ima i onih koji smatraju da bi za pse u razvoju i rekovalescente, starije pse i štenad, taj postotak trebalo da bude mnogo veći.

Smanjite troškove

Kad pripremate hranu za svog psa, to može zahtevati i dosta vremena i novaca. Ako ćete svaki dan svome psu kupovati odrezak, na kraju mjeseca ćete vi sami ostati na korici hleba.

Izvrstan način da smanjite troškove za meso jeste da hranite svog psa mesom koje vam je ostalo od ručka. Ako ste za nedeljni ručak imali pečenu piletinu ili govedinu, očistite ostatke mesa od kože i dodatnih masnoća i pripremite obrok za psa.

Sniženje

Potražite meso ili ribu koji su na sniženju. Lokalne prodavnice često imaju akcijske cene mesa, pa iskoristite takve ponude. U mesari zamolite da vam spakuju manje komade koji ostanu nakon rezanja. Mnogi mesari rado daju takvo meso koje ne mogu prodati, ali naravno da ćete više sreće imati ako kod njih redovno kupujete. Odaberite jedan ili dva dana u nedelji kad će vaš pas imati „posebnu“ večeru s velikim, sočnim komadom mesa, a ostale dane hranite ga običnom psećom hranom. Iako se ne čini da jedna do dve večere nešto znače, kad preračunate da je to 52 večere godišnje, onda to ipak ima uticaja na zdravlje vašeg psa.

Dinamika

Kako vas kuvanje za psa ne bi pretvorilo u kuhinjskog roba, najbolje je skuvati veću količinu hrane i zamrznuti je po porcijama i onda po potrebi odmrznite po jednu. Za one koji nemaju vremena da kuvaju za pse, preporuka je da mu kupite hranu najboljeg kvaliteta. To naravno znači više troškova u odnosu na normalnu prehranu, ali pokušajte da kupujete hranu u većim radnjama ili kad je na sniženju kako biste uštedeli.

Piće

Ne, nije zabavno dati psu pivo. Likeri, vino i sve druge vrste pića, pa i hrana koja sadrži alkohol, nisu nikako pogodni za psa. Imaju isti efekat na jetru i mozak psa kao što imaju i na vaše organe. Samo što je za psa još gore, jer iste količine koje vama neće mnogo nauditi psu mogu naneti veliku štetu. Tek malo alkoholnog pića može izazvati kod psa povraćanje, proliv, probleme s koordinacijom, otežano disanje, pa čak i smrt. Posebno ako je u pitanju manji pas.

Slatkiši

Kao ni alkohol, ni slatkiši nisu za psa. Posebno one bombonice i slatkiši koji sadrže xylitol (možemo ga naći i u pasti za zube). Ovaj šećerni alkohol povećava cirkulaciju insulina u telu psa, šećer u krvi pada i može doći do otkazivanja rada jetre, i to samo za nekoliko dana.

Hrana koju bi trebalo izbegavati

Čokolada

Crni luk 

Beli luk

Grožđe

Suvo grožđe

Orasi

Avokado