Savet: Kako da psu privučete pažnju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 31/07/2019

Savet: Kako da psu privučete pažnju

Jedini način je tako što ćete sa svojim psom raditi svakog dana, jer će tada učenje postati navika

Izvor: magazin “Pas”, Foto: Shutterstock

Znati kako da svom ljubimcu privučete pažnju i da ga zainteresujete da vas gleda i sluša najvažniji je, ali najčešće i potpuno zanemareni segment treninga i obuke psa. A zapravo je prilično logično – kako ćete svog psa bilo čemu naučiti ako vas on ne gleda i ne obraća pažnju na vas? Sa štencima i mladim psima je ovo naročito izazovno, jer su nemirni i živahni, radije bi se igrali nego učili i slušali vas, i lako se mogu omesti zvucima ili drugim dešavanjima u parku ili u domu. A kada vaš pas nauči da sedi mirno i prati vaše instrukcije, glas i pokrete tela, tada je više od pola posla – obavljeno.

Srećom, američki treneri i stručnjaci za ponašanje pasa daju jednostavne ali veoma delotvorne savete kako da svog psa naučite da vas sluša i gleda kad god je to neophodno.

Pažnja

Prvo i osnovno je kako prepoznati kada vas pas sluša i kada je fokusiran na vas. Pas će vam to jasno staviti do znanja tako što će vas gledati pažljivo ili će vas pratiti u stopu i zanimati se za to što radite. Ukoliko je vaš pas „tvrd orah” i ne da se fokusirati, najbolji savet je da se treningu posvetite malo pre obroka, jer će vas pas koji je gladan zasigurno pratiti u stopu i biće fokusiran na vas.

Veza

Kada pas ušeta u naš dom, svi članovi porodice su neko vreme potpuno posvećeni mezimcu, dok se on ne opusti i ne prilagodi. Međutim, čim se navikne na dom i svoju ljudsku porodicu, i mnogi vlasnici se opuste pa nisu toliko fokusirani na ljubimca. Nemojte napraviti takvu grešku, jer će samo čvrsta veza između psa i vlasnika biti garant da će vas pas slušati i truditi se da vam udovolji. Siliti psa da nešto čini nikada nije dobar način obuke i vaspitanja, već je najbolje psa podstaći da  nam svojevoljno udovolji i da to čini s radošću.

Kako?

Jedini način je tako što ćete sa svojim psom raditi svakog dana, cele godine. Svakog dana odvojite vreme da svog psa naučite nečemu novom, da vežbate već naučene „trikove” i komande, i da učenje postane navika. Zajednička aktivnost kojoj se svi radujete. Osnovne komande su „sedi”, „dođi”, „lezi”, i kada ih vaš mezimac uspešno savlada, možete preći na komplikovanije zadatke.

Saveti

Evo tri jednostavne vežbe kojima ćete ako budete dosledni zasigurno ostvariti čvrstu vezu sa vašim psom i tako biti sigurni da će on obratiti pažnju na vas uvek kada to od njega zahtevate i kada je potrebno:

Kontakt očima – ovo je prva i osnovna vežba kojom se pas uči da sedi mirno i da sluša učitelja, odnosno vlasnika (ili trenera). Uzmite poslasticu ili grickalicu i sedite pored psa. Posmatrajte kada će obratiti pažnju na vas. Možda će vam trebati malo strpljenja i vremena, ali verujte, isplatiće se. Kada vas pas pogleda, pohvalite ga, dajte mu poslasticu ili koristite pseći kliker. Potom sedite mirno i sačekajte da vas ljubimac ponovo pogleda. Onda ga ponovo pohvalite ili nagradite (ili učinite obe stvari). Ponavljajte ovu vežbu sve dok vaš pas bude shvatio, i bio siguran, da će biti nagrađen svaki put kada vas gleda i na vas obraća pažnju. Biće srećan da to čini često, jer će tako usrećiti i vas, a biti i nagrađen pohvalom, maženjem ili zalogajem.

Ruka – neretko je potrebno da vaš pas obrati pažnju na vas kako biste ga zaštitili od nečega što ga možete povrediti ili uznemiriti. Kada se pas uplaši ili uznemiri, njegov prirodni instinkt je da pobegne, da se udalji, ili da ugrize, a to ne želimo. Kako bismo psa sprečili da ovako reaguje, već da i u stresnim situacijama obrati pažnju na vas, najbolji način je takozvano targetiranje rukom. Počnite tako što ćete psu pružiti otvoren dlan, sa spojenim prstima, blizu njegovog nosa. Svaki put kada vas dodirne njuškom, upotrebite kliker ili ga nagradite poslasticom. Možete i među prste staviti granulu ili poslasticu i tako psa podstaći da vam dodirne ruku, ukoliko je drugačije nezainteresovan. Budite strpljivi i uporni. Nemojte ništa govoriti dok psu „nudite” ispružen dlan, neka sam shvati da će svaki put kada vas dodirne njuškom biti nagrađen. Ovo je veoma važno u stresnim situacijama, jer će vas pas biti fokusiran na vas svaki put kada ispružite ruku ka njemu, i potpuno će zanemariti sve drugo.

Kontrola impulsa – ovo je pre koncept nego vežba. Kada pas nauči da vas gleda u oči i da obraća pažnju na vas (vežba broj jedan), možete početi sa ovom vrstom treninga. Na primer, namerno parče hrane sa stola gurnite na pod. Kada vaš pas dotrči do zalogaja, prekrijte ga nogom. Kada pas sedne i počne da vas gleda, tada ga pohvalite i dozvolite mu da pojede zalogaj. Još jedanput, reč je o vežbi pomoću koje će pas naučiti da je gledanje u vas siguran znak da sledi nagrada. Tako će i naučiti da će dobiti sve što želi putem vas i zahvaljujući vama.

Savet +

Vodite računa da ne preterujete s poslasticama, jer se može dogoditi da vaš pas bez hrane ne želi da „radi” i uči, ili može postati gojazan. Razumnu količinu poslastica rasporedite na ceo dan, i dozirajte ih. Koristite i kliker metodu.

I vlasnik mora da obrati pažnju

Nikada nemojte izgubiti iz vida činjenicu da nas psi čitaju kao otvorenu knjigu. Oni tačno znaju da li smo tužni, srećni, da li smo posvećeni tome što radimo ili tek „odrađujemo” igru i trening. Budite uvereni da ako vi niste sto odsto fokusirani, neće biti ni vaš pas.