Retke rase: Holandski prepeličar – privržen, inteligentan, radan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/10/2018

Retke rase: Holandski prepeličar – privržen, inteligentan, radan

Ako do sada niste čuli za ovu rasu, to i nije neko čudo, jer ona spada u pet najređih na celom svetu.

 

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Poznati i kao frizijski ptičari, ovi psi su ime dobili po šumskoj oblasti Frizija u Holandiji, odakle potiču.

Popularni

U svojoj rodnoj Holandiji vrhunac popularnosti dostigli su sredinom šezdesetih godina prošlog veka, a od 2012. godine su veoma popularni i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde se brižljivo gaje u brojnim odgajivačnicama. U Holandiji su poznati kao najbolji pratioci lovaca na ptice (naročito na prepelice, kao što im i ime kaže), a ujedno i najbolji prijatelji svakog čoveka.

Obožavaju decu

Još su bolji drugari deci, jer ih naprosto obožavaju i nadaleko su poznati po toj ljubavi i privrženosti. Na listama pasa koji nikada ne pokazuju agresivno ponašanje, oni su u samom vrhu. Ipak, mogu biti dobri psi čuvari. Najsrećniji su kada im je poveren zadatak jer im je vredan rad uz i za čoveka zapisan u genima.

 

Karakter

O predivnom karakteru pasa ove rase možda najbolje svedoči objašnjenje njihovog imena – stabyhound ili na holandskom stabij, što je zapravo skraćenica od stand by me („budi uz mene”, „stoj uz mene”). I prema standardu rase, ali i prema iskustvu retkih vlasnika koji ga imaju za mezimca, holandski prepeličar je odan, blag i veoma poslušan pas, izuzetne inteligencije. Kako je privržen ljudima, pravi je porodični pas koji će uživati u svim aktivnostima sa svojom porodicom, ali suživot s drugim životinjama (pre svega s mačkama i manjim životinjama) mogao bi biti izazov jer su prepeličari skloni tome da ih „ganjaju”. Lako se trenira i vaspitava, ali mu je potreban dosledan vlasnik koji neće biti mekog srca, jer ovaj prepametni pas bolje nego iko zna koje su vam slabe tačke, i to će obilato koristiti. I očas posla vas nadmudriti. Veoma je spretan i spada u aktivne kuce, baš kao i drugi lovački psi (ptičari). Sasvim lepo se prilagođava životu u stanu ukoliko tokom dana ima dovoljno fizičke i mentalne aktivnosti.

Izgled

Holandski prepeličar nalikuje border koliju. Srednje je veličine, mišićav, snažnog tela i dugačkog repa. Ima krupne smeđe oči. Njihova duga, gusta i sjajna dlaka prema standardu može biti crna, kestenjasta ili narandžasta, s belim mrljama. Na vratu i leđima je veoma kovrdžava. Dovoljno je četkati ga dvaput nedeljno, a dosta se linja samo dvaput godišnje, tokom sezone. Stručnjaci savetuju da se ne kupa, osim u krajnjoj nuždi. Idealna visina kod mužjaka iznosi 53, a kod ženki 50 centimetara.

Zdrav kao dren

U kinološkom svetu ova pasmina poznata je kao jedna od najzdravijih i najdugovečnijih.