Psi mogu da „nanjuše“ trudnoću - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas njusi trudnocu
Od Nikola Nedeljković - 02/07/2018

Psi mogu da „nanjuše“ trudnoću

Usled hormonskih promena, miris žene se u trudnoći menja, a kako je čulo mirisa kod pasa daleko razvijenije nego naše, psi uočavaju te promene.

U nekim slučajevima postaju mazniji, protestuju kad su primorani da se odvoje od trudnice, prate je u stopu. Drugi postaju agresivniji, uglavnom prema strancima koji pokušavaju da se približe ženi

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Ukoliko ste nekad istovremeno delili dom s trudnom ženom i sa psom, verovatno ste mogli da se uverite da trudnoća unosi promene u život svih članova porodice, pa i onih četvoronožnih. Možda će skepticima koji nikad nisu imali psa delovati kao još jedno preterivanje nas iz „suprotnog tabora“, ali stručnjaci koji se bave ponašanjem pasa smatraju da uopšte nije čudno da i ljubimci prilagođavaju svoje ponašanje novonastaloj situaciji.

Pseća čula

Kako psi znaju o čemu se radi? Diskutabilno je da li zaista imaju svest o razlozima koji stoje iza opaženih promena, ali osetljiva čula im omogućavaju da uoče i ovakve novosti.

Sve ove promene, za nas možda suptilne i spore, za psa predstavljaju narušavanje rutine, pa i psi ponekad menjaju svoje ponašanje.

Neki mogu ostati indiferentni, dok drugi reaguju burno, a treći, opet, odluče da su oni jedini kvalifikovani zaštitnici buduće mame. Šta to pas primećuje? Izgleda – sve.

Hormoni ljudi i psi

Usled hormonskih promena, miris žene se u trudnoći menja, a kako je čulo mirisa kod pasa daleko razvijenije nego naše, psi uočavaju te promene. U nekim slučajevima postaju mazniji, protestuju kad su primorani da se odvoje od trudnice, prate je u stopu, ili spavaju pored nje iako to do tada nisu radili. Drugi postaju agresivniji, uglavnom prema strancima koji pokušavaju da se približe ženi, a ponekad i prema samoj trudnici.

Bihejvioristi smatraju da razlog agresivnijeg ponašanja prema trudnoj osobi možda leži u „zbunjenosti“ psa čiji čovek više ne miriše onako kako je pas navikao. Ipak, ako je suditi prema komentarima na forumima, psi mnogo češće štite trudnicu, na sve načine pokušavajući da joj se približe, njuškajući i ližući joj stomak.

Govor tela 

Hormoni ne menjaju samo miris žene, već dovode i do promena u njenim emocijama i reakcijama, a pas, kao dobar čitač govora našeg tela i vizuelnih stimulusa, reaguje u skladu s informacijama koje mu šaljemo. Primećuje i promene u izgledu žene, u načinu na koji se kreće i koliko se kreće.

Verovatno ga najviše „pogađaju“ promene njenog ponašanja prema njemu samom. Dešava se da i pre nego što beba dođe na svet, buduća mama posvećuje manje pažnje svom psu ili prilagođava igru svom stanju. To pas može da protumači kao odbacivanje i da se usled separacione anksioznosti ponaša agresivno – laje na trudnicu, grize nameštaj i razbacuje stvari, urinira po kući… Radi sve ostalo što spada u repertoar ponašanja kome ste verovatno imali prilike da prisustvujete ako ste ostavljali psa na duže nego što je procenio da je dopustivo.

Da stvar bude još komplikovanija za naše ljubimce, menja se i čitava porodična dinamika i ponašanje ostalih ukućana, ali i sam prostor na koji je pas navikao. Donose se nove stvari, razmeštaju postojeće, a posebno je stresno ako trudnoću prati i selidba.

Agresivan pas

Ukoliko pas postane posebno agresivan prema ljudima ili prema fizičkom okruženju, savetuje se da se pokuša s postavljanjem čvršćih granica i insistiranjem na poštovanju pravila (što je ponekad teže za bolećive vlasnike nego za psa) ili da se pozove dreser ako sve ostalo ne dâ željeni rezultat.

A kad beba dođe? Nemojte je ostavljati sa psom bez nadzora. Psa pohvalite i nagradite ga svaki put kad je nežan prema novom članu porodice, ali dok se ne navikne na bebu, budite oprezniji kad joj se približi. Ukoliko je vaš pas bio dobre naravi i dovoljno disciplinovan i pre dolaska bebe, uz malo rada i pažnje trebalo bi da ostane takav i kad se porodica proširi.