Predstavljamo vam pet rasa iz Velsa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
rase pasa iz velsa
Od petmagazine.rs - 12/12/2019

Predstavljamo vam pet rasa iz Velsa

Ovo su pametnice otporne na vetar i hladnoću.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Velški korgi kardigan

Velski korgi kardigan
Najsrećniji je kada ima zadatak i kada uči trikove i komande

Prema istorijskim podacima, pretke ove rase su u Vels doveli Kelti još pre 2.000 godina. Tokom stoleća, ovi psi su se mešali s drugim velškim i engleskim rasama. U Englesku je ove pse 1933. godine doveo vojvoda od Jorka, koji je zaslužan za veliku popularnost ove rase, koja do danas ne jenjava na Ostrvu. Velški korgi kardigan spada u manje pasmine, sa izrazito snažnim i dugačkim telom i kratkim nogama. Imaju dugačak i čupav rep, a krzno im je gusto, dvoslojno i ne propušta vodu. Dozvoljene su sve moguće varijacije boje dlake osim snežnobele. Iako mali, korgi kardigan je izrazito živahan i energičan pas, izrazito inteligentan. Najsrećniji je kada ima zadatak i kada uči trikove i komande; kada svojim znanjem i umećem obraduje vlasnika i za to dobije nagradu. Obožava svoju ljudsku porodicu, ali ume biti nepoverljiv prema strancima. Ako se ne socijalizuje s ljudima, decom i drugim psima odmalena, ima običaj da ujeda. Obožava da trči i da bude na otvorenom, i dobro se prilagođava i hladnoj i toploj klimi. Odgojen je kako bi čuvao živinu u seoskim domaćinstvima, a danas je čest pomoćnik lovaca i spasilačkih timova u planinama. Životni vek im je od 12 do 15 godina.

Velški korgi pembrok

Velski korgi pembrok
Najpoznatiji je kao omiljena rasa kraljice Elizabete

Ovaj veseli pas u Vels je stigao sa flamanskim tkalcima 1107. godine. Njegovi geni veoma su slični polarnim rasama, pre svega samojedu, norveškom elkhaundu i drevnim keltskim rasama. Kao i kardigan korgija, i pembroka odlikuje dugačko telo i kratke noge. Imaju majušan rep, a mnogi psi se rađaju i potpuno bez repa. Krzno im je kratko, oštro i gusto. Boja dlake može biti: crvenkasta, bež, crna, žutosmeđa (boje laneta), s belim mrljama na vratu, grudima i šapama ili bez njih. Reč je o neumornom psu, uvek aktivnom psu koji je u toku sa zbivanjima. Izrazito su inteligentni i hrabri, ali umeju biti tvrdoglavi. Snažno će se vezati za vlasnika i prihvatiće mališane ako ga ne zadirkuju. Ume da iskazuje dominaciju nad drugim psima. Obožava prirodu i podnosi dobro sve vremenske uslove. Nikada neće otići predaleko od vlasnika. Potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti, a uživa u agilitiju i hvatanju frizbija. Žive od 12 do 15 godina. Odgojen je kao čuvar stada i domaćinstva, a danas je najčešće voljeni kućni ljubimac, najpoznatiji kao omiljena rasa kraljice Elizabete, koja ove kuce odmalena obožava i u svom domu ih uvek ima bar nekoliko. Visoki su od 25 do 30 cm.

Velški špringer španijel

Velski springer spanijel
Nikada nemojte vikati na svog špringer španijela jer je na to veoma osetljiv

Veruje se da je ova prelepa rasa predak svih španijela na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, a prvi podaci o njoj datiraju iz 900. godine. Do kraja 19. veka rasa je bila poznata pod nazivom velški koker španijel. Zvanično je priznata 1906. godine. Ovo je pas srednje veličine, krzno mu je srednjedugo, mekano i znatno duže na grudima, stomaku i nogama, a kraće na glavi. Veoma je pametan, druželjubiv i tih. Obožava svog vlasnika i bespogovorno ga sluša. Voli decu i s njima je veoma strpljiv, a prijateljski je nastrojen i prema strancima. Odlično se slaže s drugim psima. Neophodno mu je svakodnevno četkanje i trimovanje tri do četiri puta godišnje. Potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti tokom dana, jer je ovo aktivan pas, ali bez problema može živeti i u manjem stanu. Nikada nemojte vikati na svog špringer španijela jer je na to veoma osetljiv. Izvrstan je pratilac u lovu na ptice. Životni vek im je od 12 do 15 godina.

Silihemski terijer

Silihemski terijer
Vredan je radnik, razigran, ali ume biti svojeglav

Rasa je nastala u Pembrokširu, i to naporima jednog engleskog oficira koji je ukrštao basete, bul terijere, foks terijere, dendi dinmont terijere i vestije kako bi došao do rase koju danas znamo pod ovim imenom. Rasa je veoma omiljena i popularna u Engleskoj i Južnoj Africi. Iako je malih dimenzija, reč je o izrazito snažnom i hrabrom psu. Poznat je po bradi i brkovima. Krzno mu je dvoslojno, ne propušta vodu i štiti ga od vetra, a najčešće je snežnobele boje ili u varijaciji sa bež, smeđim, sivim ili šarama boje jelena na glavi i/ili ušima. Veoma je inteligentan pas, izrazito energičan, ali je u domu tih. Vredan je radnik, razigran, ali ume biti svojeglav. Dosta je vezan za svoju ljudsku porodicu. Tolerantan je s decom, ali nepoverljiv prema strancima. Njegovo krzno zahteva redovno četkanje i trimovanje. Nije dobar izbor za neiskusne vlasnike. Odlično podnosi sve vremenske uslove i podjednako voli život u stanu kao i u kući s dvorištem. Životni vek im je od 12 do 14 godina.

Velški terijer

velski terijer
Odan je svom vlasniku, kojeg obožava, a prema strancima je nepoverljiv

Jedna od najstarijih rasa na Ostrvu. Omiljen je i veoma popularan u Velsu i u celom Ujedinjenom Kraljevstvu. Spada u manje pse, ali robusne i stamene. Ima dužu dlaku na njušci pa deluje kao da ima brkove i bradu. Njegovo dvoslojno krzno odlično ga štiti od hladnoće i vetra. Boja mu je crvenkastobraon sa crnim mrljama. Kao i svi terijeri, i velški je izrazito inteligentan, veseo, aktivan i hrabar pas. Odan je svom vlasniku, kojeg obožava, a prema strancima je nepoverljiv. Decu toleriše ako ga ne zadirkuju. Uglavnom se dobro slaže sa drugim psima ako je odmalena s njima socijalizovan, ali nije miljenik manjih životinja. Nega njegove dlake podrazumeva redovno četkanje i trimovanje dva do tri puta godišnje. Potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti tokom dana, i može živeti i u dvorištu i u stanu. Spada u rase koje se najlakše i najbrže treniraju. Obožava igru, i to pre svega dobacivanje lopticom i jurcanje na otvorenom. Neprikosnoveni je lovac na lisice, jazavce i vidre. Životni vek mu je od 12 do 15 godina. Devet kilograma teže ovi psi.

O Velsu

Vels

* Vels ima više zamkova po kvadratnom metru nego bilo koja druga zemlja na planeti.

* Kardif je od Londona udaljen dva sata vožnje automobilom ili vozom

* Sve statue koje okružuju Kardifski zamak predstavljaju životinje.

* „Milenijumski stadion” u Kardifu ima najveći pokretni krov na svetu.

* Vels je domovina kralja Artura.

* Ovde živi četiri puta više ovaca nego ljudi.

* Ragbi je nacionalni sport ove zemlje.

Vels je jedna od četiri konstitutivne zemlje Ujedinjenog Kraljevstva. Nalazi se na jugozapadu zemlje i graniči se sa Engleskom na istoku. To je keltska zemlja u kojoj se govori i velškim jezikom. Vels nikad nije bio suverena država. Površina Velsa je 20.779 km², oko 274 km je dug i oko 97 km širok. Vels se graniči sa Engleskom na istoku, Bristolskim zalivom na jugu, Kanalom Svetog Đorđa i Irskim morem na severu. Ima približno 1.200 km obale. Glavni i najveći grad je Kardif. Vels ima nešto više od tri miliona stanovnika.

Da li znate… da slova K, Q, V i Z ne postoje u velškom alfabetu?