Pravite se pametni u parku za pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i vlasnik
Od petmagazine.rs - 17/03/2019

Pravite se pametni u parku za pse

Odavno znamo da psi doprinose povezivanju ljudi i da je daleko lakše započeti razgovor s nekim kad je između vas – pas. Međutim, ako sretnete prelepu vlasnicu (ili vlasnika) u parku i poželite da je impresionirate, neće vam uvek biti dovoljno da samo započnete razgovor o tome kod kog veterinara idete ili koja je omiljena hrana vašeg psa.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Zato smo vam pripremili ovaj kratki vodič za folirante. Naučite nekoliko zanimljivosti o popularnim psima i spremite se da se pravite pametni među „kolegama” iz parka.

Kome je još potrebna Mona Liza?

Već duže od decenije u Santa Rosi u Kaliforniji postoji muzej posvećen Čarlsu M. Šulcu, poznat kao Snupijeva kuća, po najpoznatijem liku ovog strip-crtača. Glavna atrakcija muzeja je velika drvena skulptura koja prikazuje evoluciju likova od Šulcovog psa iz detinjstva do najpoznatijeg bigla na svetu Snupija. Tu je i lavirint u obliku Snupijeve glave.

Kako su Nemci zaista izgubili rat

Poznat kao „najodlikovaniji pas Prvog svetskog rata”, Poručnik Stabi bio je mešanac bul terijera pronađen 1917. godine u kampusu univerziteta Jejl. Završio je u vojnoj službi u Francuskoj gde je proveo 18 meseci upozoravajući saborce na napade gasom i proganjajući i ujedajući Nemce. Što se tiče njegovog modnog ukusa, najviše je voleo da nosi kaput s ratnim medaljama, koji su mu sašile zahvalne Francuskinje. 

Za ljubitelje sporta

Duže od veka najprepoznatljivije lice na Jejlu bilo je i najbalavije. Bio je to Zgodni Den, buldog za koga se veruje da je prva živa maskota u istoriji. Do danas je 14 Denovih „dvojnika” stupalo njegovim stopama preko terena za američki fudbal. Tokom godina različiti Denovi preživeli su brojna kidnapovanja i napade suparničkih maskota i krasili naslovnice sportskih časopisa. Den XII, bila je zapravo ženka koja je tako dala svoj doprinos borbi za prava žena 1975. godine.

Priča iz Velsa

Nekad davno, kralj Džordž (poznatiji kao negativac iz „Robina Huda”) poklonio je svom prijatelju princu Livelinu velikog lovačkog psa po imenu Gelert. Jednog dana, kad se vratio kući sa svojom ženom, ispred kuće ih je dočekao Gelert, natopljen krvlju, mašući repom. U kući su princ i princeza našli prevrnutu kolevku, a bebe nije bilo na vidiku. Princ nije puno razmišljao, izvukao je mač i ubio psa. Dok je Gelert umirao, začuo se plač bebe. Pronašli su sina živog ispod kolevke ležeći pored krvavog tela vuka. Legenda kaže da Livelin više nikad nije progovorio. U Velsu postoji spomenik posvećen hrabrom Gelertu.

Najpoznatiji reklamni pas

Godine 1887. čovek po imenu Mark je umro i svom bratu, umetniku Frensisu Baraudu ostavio jedan fonograf i malog psa Nipera. Godinu dana kasnije umetnik je naslikao Nipera kako znatiželjno sluša audio-zapis glasa svog pokojnog vlasnika na fonografu. Uskoro je ova slika postala zaštitni znak niza kompanija – The Gramophone Company, RCA i EMI. Onda je 1921. godine EMI otvorio prvu radnju po imenu HMV, odnosno His Master’s Voice (Zvuk njegovog gospodara). Niper je postao prvi i najpoznatiji reklamni pas na svetu.