Ponašanje: Uši su ogledalo duše - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
govor tela psa
Od petmagazine.rs - 28/03/2019

Ponašanje: Uši su ogledalo duše

Kada je reč o govoru tela psa, najčešće se fokusiramo na rep, njušku, pogled ili stav. Međutim, i uši psa nam mogu mnogo reći o njegovim osećanjima, naročito onim negativnim, ali suptilno

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Stručnjaci za ponašanje pasa saglasni su da je vlasnicima nešto teže da „pročitaju” položaj ušiju svog ljubimca, ali da ako pažljivije obrate pažnju, jasno mogu da uoče šta im pas poručuje. 

Tuga

Pre svega, ovo se odnosi na situaciju kada pas uši savije unazad i priljubi ih uz glavu. Ovakav položaj ukazuje na neku negativnu emociju, najčešće tugu. Dešava se da psi na ovaj način ispoljavaju tugu ako vlasnik otputuje ili ako ga vodi kući dok se njegovi drugari u parku i dalje igraju.

Strah

Kada su uši postavljene unazad, pas nam na ovaj način može ukazati i na to da se boji, da ga je nešto uplašilo. Kada je uplašen, psu će najčešće i uglovi usana biti povučeni unazad, a zenice raširene.

Nervoza

Kada su pod stresom, psi će takođe ovako postaviti uši u kombinaciji sa dahtanjem, oblizivanjem, mišićnom tenzijom. Ovakvo ponašanje najčešće se može primetiti kod pasa koji ne vole vožnju automobilom, naročito ako kreću kod veterinara, ili kod pasa koji nisu navikli na decu, a nađu se u društvu nekoliko mališana koji su glasni i prave nagle pokrete.

Upoznavanje

Pas može povući uši unazad i kada se upoznaje s drugim psom, a prema rečima stručnjaka, to je način da se umiri i prihvati prijateljsko ponašanje drugog psa, kome su uši opuštene.

Zaštita i interesovanje

Nije retkost da pas pre nego što ujede povuče uši unazad, i to najčešće čini kako bi ih zaštitio od ugriza drugog psa. Takođe, primećeno je da će pas ovako namestiti uši i kada prilazi ženki za koju je zainteresovan.