Policija u Čileu trenira pse da otkrivaju virus korona - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi njuse virus korona
Od petmagazine.rs - 17/07/2020

Policija u Čileu trenira pse da otkrivaju virus korona

Policija u Čileu trenira pse da detektuju ljude koji su možda inficirani virusom korona, i to tako što njuše njihov znoj.

Izvor: N1 Beograd; Frans pres; Foto: Shutterstock

Psi – tri zlatna retrivera i jedan labrador, stari su između četiri i pet godina. Do sada su radili na poslovima otkrivanja droge i eksploziva, ali i da pronađu nestale ljude, navodi policija, a prenosi Frans pres.

Ovaj program treniranja pasa zajednički realizuju Čileanska nacionalna policija i stručnjaci sa Katoličkog univerziteta Čilea. On je na tragu sličnih projekata u Francuskoj, rekao je šef specijalne političke škole, Hulio Santelises.

Receptori za miris

Psi imaju 330 miliona receptora za miris, i sposobnost da detektuju mirise 50 puta bolje od ljudi. Takođe, mogu da “namirišu” 250 ljudi za sat vremena.

  • Virus nema miris, nego zapravo infekcija generiše metaboličke promene, koje utiču na oslobađanje posebnog tipa znoja, koji psi mogu da detektuju – kazao je za Frans pres Fernardo Mardones, profesor veterinarske epidemiologije na Katoličkom univerzitetu.

Prema Santelisesu, ispitivanja u Evropi i Dubaiju pokazala su 95-procentnu tačnost kod pasa u prepoznavanju slučajeva Covid-19.

Pročitajte još: Nemačka vojska obučava pse da detektuju virus korona

Britansko humanitarno udruženje koje trenira pse za detektovanje ljudskih bolesti, još krajem marta je počelo da ih uči da prepoznaju slučajeve Covid-19.

Četvoronožni biodetektori

  • Prednost ove naučne studije je da će omogućiti psima da postanu biodetektori, odnosno da detektuju Covid-19 u njegovoj ranoj fazi – rekao je Santelises.

Mardones dodaje da već postoje dokazi da psi mogu da detektuju bolesti poput tuberkuloze, infekcija parazitima, pa, čak, i rane faze raka.

Psi mogu da “nanjuše” suptilne promene u temperaturi kože, zbog čega, takođe, mogu da budu korisni u utvrđivanju groznice kod ljudi.

Prema Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja, mogućnost da se neko zarazi od psa je veoma mala.

Obuka pasa u Čileu za prepoznavanje Covid-19 počela je pre mesec dana, i tokom nje će biti korišćeni uzorci znoja uzetih od pacijenata sa koronavirusom, koji se leče u Univerzitetskoj katoličkoj klinici.

Stručnjaci se nadaju da će psi već u avgustu moći da rade “na terenu”.

Plan je da zajedno sa pripadnicima policije budu raspoređeni u zonama sa velikim brojem pešaka, poput železničkih stanica i aerodroma, kao i u domovima zdravlja.

Prema današnjim podacima sa sajta worldometers.info, Čile ima 1.712 novozaraženih koronavirusom, što je najniža cifra u poslednja dva meseca. Od prvog registrovanog slučaja 3. marta, Čile je ukupno imao 321.205 zaraženih, 7.186 umrlih, i trenutno ima 21.934 aktivna slučaja. To ga čini šestom najpogođenijom zemljom na svetu pandemijom koronavirusa.

Međutim, kako navodi Frans pres, Ministarstvo zdravlja Čilea objavilo je da je od Covid-19 umrlo više od 11.000 ljudi, a u taj broj su uključene i “verovatne” žrtve te bolesti.