Osaka: Na aerodromu toalet za pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas putuje
Od petmagazine.rs - 11/02/2020

Osaka: Na aerodromu toalet za pse

Aerodrom Itami u Osaki postavlja toalete za pse koji su na proputovanju, koja uključuje i poseban držač na koji mogu da naslone nogu.

Izvor: Tanjug, B92.net/ljubimac; Foto: Shutterstock

Toaleti će se nalaziti u ograđenom dvorištu izvan terminala, a imaće i tuševe i posude sa vodom, saopštio je operater Kansai erport. U saopštenju se ističe da će za ljubimcima moći da se “povuče voda”, prenosi Rojters.

To će biti prvi objekat namenjen komforu pasa na jednom japanskom aerodromu, a cilj njegovog postavljanja je da se ljubimci ohrabre da obave nuždu pre nego što se ukrcaju na domaće letove.

Službenim psima na aerodromu je dozvoljeno da koriste toalete za osobe sa invaliditetom, ali za njima mora da se počisti.

Možda niste znali, ali u novom broju magazina “Pas” pronaći ćete sličnu priču koja nam dolazi iz Helsinkija. Naime, helsinški aerodrom je pre nekoliko nedelja otvorio dva toaleta za životinje putnike kako bi i njima i vlasnicima olakšao putovanje i boravak u ovoj vazdušnoj luci.

toalet za pse
Aerodrom Helsinki

Podaci pokazuju da oko 10.000 životinja svake godine poseti ovaj aerodrom tokom putovanja sa vlasnicima, i javila se potreba za toaletom u kojem bi kuce tokom čekanja leta ili tokom tranzita obavile nuždu.

Otvorena su čak dva ovakva toaleta, i to na Terminalu 2 i u vanšengenskoj zoni aerodroma (gejt 51A-D).

Mesta za obavljanje nužde su uzdignuta i prekrivena veštačkom travom. Tečni sadržaj se odmah kroz travu sliva u poseban bazen ispod platforme i odlazi direktno u slivnik. Veštačka trava se tušem odmah nakon korišćenja lako i brzo ispira, tako da ostaje čista za narednog posetioca. Kada je reč o psećem izmetu, vlasnici imaju kesice i posebne kontejnere u koje se baca otpad.

toalet na aerodromu helsinki
Helsinški aerodrom

Kako bi prostor uvek bio čist i mirišljav, radnici ga redovno čiste i higijena je uvek na najvišem mogućem nivou.