Nežne keruše odgajaju štence dobre naravi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kuja i stene
Od Nikola Nedeljković - 07/03/2019

Nežne keruše odgajaju štence dobre naravi

Posvećenost i način na koji keruša brine o svom potomstvu verovatno utiče na temperament štenaca kad odrastu, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports.

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Istraživači su krenuli od rezultata sličnih studija koje su pokazale da majčina briga kod primata i glodara ima značajan uticaj na njihovo ponašanje u kasnijem dobu. Naučnici su zato posmatrali i snimali 22 ženke nemačkog ovčara kako se ponašaju prema svojim potomcima. Ti podaci su kasnije upoređivani s rezulatima standardnih testova temperamenta kad su štenci napunili 18 meseci.

Rezultati su pokazali da je nivo majčine brige značajno uticao na socijalne sposobnosti pasa, kao i na nivo njihove agresivnosti, dok nije bilo uticaja na stepen samopouzdanja. Istraživači su ukazali i da reuzultate treba dalje proveravati, kako bi se utvrdilo u kolikoj meri su oni povezani s genetikom – odnosno da li keruše koje su posvećene svojim štencima, rađaju pse koji od njih nasleđuju predispoziciju da budu društveniji i manje agresivni.