Nemački ovčar je i dalje najvoljeniji pas u Srbiji - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
nemacki ovcar
Od petmagazine.rs - 19/02/2020

Nemački ovčar je i dalje najvoljeniji pas u Srbiji

Prema podacima Kinološkog saveza Srbije, ova rasa i dalje je najpopularnija u našoj zemlji. Nema naznaka da će ovaj hrabri „nemac” uskoro biti skinut sa trona.

Tekst: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

I dok je labrador retriver već 28 godina najpopularniji kućni ljubimac u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, u srcu najvećeg broja stanovnika Srbije već decenijama je stameni čuvar ‒ nemački ovčar. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je u našoj zemlji ova rasa sinonim za psa, jer je malo onih koji u kući na selu (kod roditelja ili kod bake i deke) nisu imali baš Rokija ili Reksa, kako ih najčešće „krstimo”.

Armija

Za naš magazin pre nekoliko godina novinar i voditelj Jovan Memedović to je i najbolje opisao – „Svaki pas sanja da bude nemački ovčar”. Psi ove rase su najbrojniji i u redovima policija i vojski širom sveta – omiljena su službena pasmina na svetu. Procenjuje se da ih je čak milion i po širom planete. Kada nas čuva takva armija, neminovno je da se osećamo sigurnije.

Ponos

U Kinološkom savezu Srbije s ponosom ističu da, kada je reč o kinologiji, naša zemlja ide u korak sa svetom, a ponekad i ispred njega.

– Možemo se pohvaliti izuzetno kvalitetnim rasnim psima. U odgoju izvrsnih dobermana, rotvajlera i nemačkih ovčara odavno smo prevazišli njihovu rodnu Nemačku. Sa sve većim brojem novorođenih štenaca i izdatih rodovnika svake godine bolji smo od Belgije, a u odnosu na broj stanovnika smo ispred Nemačke – kaže za naš magazin Mahmud al Dagistani, generalni sekretar Kinološkog saveza Srbije.

Gospodin pas

Prema rečima našeg sagovornika, nemački ovčar je „pravi gospodin pas”.

– Najveći broj vlasnika kupuje ga za dom, da im bude prijatelj, a ne kako bi ga vodili na izložbe. To saznajem u razgovoru s vlasnicima prelepih nemačkih ovčara koje srećem na ulici, i veoma mi je drago što je tako – ističe Dagistani.

Popularne rase

Svake godine, kao i svuda u svetu, i u Srbiji se pravi lista najpopularnijih pasmina, pa smo tako početkom ove godine dobili podatke koje su to rase tokom 2019. bile najpopularnije u našoj zemlji.

nemacki ovcar i stene

– Ovu listu formiramo na osnovu broja rodovnika koje smo izdali tokom prethodne godine, po broju rođenih štenaca. U 2019. godini, samo u Beogradu i Novom Sadu,  rođeno je čak 18.485 štenaca. Na drugom mestu liste najpopularnijih, kao i prošle godine, našao se šarmantni francuski buldog, dok je treće mesto zauzeo rotvajler.

Dalje na listi slede doberman, nemački kratkodlaki ptičar, nemački lovački terijer, kane korso, epanjel breton, nemački špic i nemački oštrodlaki ptičar, pa slobodno možemo reći da Srbijom vladaju nemački psi, s obzirom na to da ih je čak sedam na listi od deset najpopularnijih.

Promene

Ono što je veoma zanimljivo u odnosu na prošlu godinu jeste da su sa liste deset najpopularnijih rasa ispali američki staford, labrador retriver i kovrdžavi bišon, pa prema brojkama možemo reći da se u Srbiji sve više okrećemo radnim i lovačkim psima. Sa izuzetkom šarmantnog frenčija, koji najviše uživa da nam sedi u krilu.

O nemačkom ovčaru

Inteligencija, samopouzdanje i izrazit instinkt čine nemačke ovčare pogodnim za mnogobrojne poslove. Gotovo da nema ovčara kojeg ne možete da dresirate i naučite mnogo čemu. Hrabar je, prilagodljiv i do besvesti odan vlasniku. Idealan je pas čuvar i ubraja se među pet najinteligentnijih rasa pasa. Angažovan je u ratu, vojsci, policiji, kao čuvar stoke, ali i kao pomoć osobama s posebnim potrebama, jer je odličan pas vodič. Zaštitničkim karakterom, snagom, izdržljivošću i njuhom pomogao je u spasavanju mnogih ljudskih života.

10 najpopularnijih pasa u Srbiji

1. Nemački ovčar

2. Francuski buldog

3. Rotvajler

4. Doberman

5. Nemački kratkodlaki ptičar

6. Nemački lovački terijer

7. Kane korso

8. Epanjel breton

9. Nemački špic

10. Nemački oštrodlaki ptičar

*Prema broju rođenih štenaca

10 najpopularnijih pasa u Velikoj Britaniji

Interesantno je koliko se top-lista na Ostrvu razlikuje od naše. Evo koje su kuce u Velikoj Britaniji najvoljenije: 

1. Labrador retriver

2. Francuski buldog

3. Koker španijel

4. Buldog

5. Engleski špringer španijel

6. Zlatni retriver

7. Jazavičar

8. Mops

9. Nemački ovčar

10. Patuljasti šnaucer