Nauka: Psi zaista liče na svoje vlasnike - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vlasnik i pas
Od petmagazine.rs - 07/04/2020

Nauka: Psi zaista liče na svoje vlasnike

Potpuni stranci lako mogu da povežu pse i njihove vlasnike samo na osnovu fotografija. A zašto je to tako? Nije u pitanju sluajnost već čista logika, objašnjavaju naučnici.

Izvor: originalmagazin.com; Foto: Shutterstock

Što više vremena provodimo u odabiru psa, posebno onog s pedigreom, veća je šansa da ćemo izabrati onog koji liči na nas. S druge strane, ako udomimo psa sa ulice on verovatno neće imati previše slinosti sa nama jer je u pitanju spontana odluka.

  • Mi prosto volimo stvari koje su nam slične, tvrdi doktor Stenli Konor. – Na primer, ako vidimo knjigu koja nas oslikava – kupićemo je. Slično je i sa psima.

Prema istraživanju, žene koje imaju dugu kosu najčešće biraju španijela ili bigla, dok one koje imaju kratku kosu preferiraju haskija ili basenjija. Dakle, ako ste se zapitali da li vi i vaš pas ličite, odgovor može da leži u vašoj podsvesti. Kada u ljubimcu vidimo odraz sebe odlučujemo da ga kupimo. Zatim ga “dresiramo” onako kako mi želimo, oblačimo mu odeću koja se nama dopada… Sve to utiče na izgled psa.

Pored toga, psi su toliko pametne životinje da mogu da vas oponašaju, osete vaše promene raspoloženja, ali i menjaju svoju ličnost u skladu sa tim kako se vi menjate, piše Brightside.