Nauka kaže da vaš pas i nije toliko poseban - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 11/10/2018

Nauka kaže da vaš pas i nije toliko poseban

“Njujork tajms” (The New York Times) objavio je rezultate nove studije koja je pokazala da psi zaista jesu pametni, ali ništa više od ostalih životinja.

 

Izvor: B92, Telegram.hr

  • Gotovo sve što psi mogu, mogu i druge životinje – rekao je Stiven Li, vođa ove studije.

Kako je objašnjeno u ovom naučnom članku, iako mnogi psi zaista jesu pametni i lako se mogu trenirati, uprkos mišljenju većine vlasnika pasa njihovi mezimci nisu najpametnije životinje. Na primer, konji, vukovi, delfini, šimpanze, golubovi i mačke takođe su veoma inteligentne i uz rad i trening mogle bi da učine isto što i psi, objasnili su Li i njegove kolege s Univerziteta Eksiter u Velikoj Britaniji.

  • Na primer, dokazano je da šimpanze mogu da nauče da pomoću stabljiki biljaka hvataju termite, psi to ne mogu – naveo je Li kao primer.

Tekst je izazvao pažnju na Tviteru. Naime, “Njujork tajms” prvo je tvitovao link na članak uz opis “Nauka kaže da vaš pas i nije toliko poseban”, nakon čega su ljudi masovno reagovali. Neki su u šali pretili da će da blokraju magazin na Tviteru.

Zatim je Njujork tajms samo nekoliko sati nakon tog tvita, objavio još jedan s istim linkom, ali sada uz opis: “Da, doktor koji je sproveo studiju je, kako kaže, ljubitelj mačaka”.

Pa je gomila ljudi, u znak protesta, počela da postavlja fotografije svojih ljubimaca, tvrdeći da su najpametniji.