Mogu li psi da plaču? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tuzan pas
Od petmagazine.rs - 16/03/2020

Mogu li psi da plaču?

Možda ćete pretpostaviti da je vaš pas tužan kada mu vidite oči pune suza, ali to ne mora da znači. Iako se čini da psi imaju način na koji pokazuju svoju uznemirenost, oni ne plaču baš na način na koji to rade ljudi.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Psi ne plaču kao ljudi zato što su, za razliku od ljudi, suze kod pasa stvorene tako da se slivaju u nos i grlo, a ne u oči. Telesni sistem pasa nije postavljen tako da izlučuje suze kada osete bol. Kada vidite da su im oči vlažne, to može biti znak problema s očima ili alergije.

Psi ispuštaju određene zvukove umesto suza

U jednom novinskom članku veterinarka Peti Kali kaže da psi ne plaču kao ljudi, ali oni svoje emocije izražavaju glasovnim putem. Kada pas želi nešto, oseća se anksiozno ili mu je potrebna pažnja, on cvili i umiljava se. Ovo ponašanje pasa je nešto najbliže činu plakanja kod ljudi. Peti Kali takođe primećuje i da se psi isto ponašaju kada osećaju bol, ali se to obično događa kada se bol javi iznenada. Kada pas živi s hroničnim bolom on uglavnom pati u tišini većinu vremena.

Zašto psi glasom pokazuju uznemirenost?

Sudeći prema naučnicima s Univerziteta Santa Barbara u Kaliforniji, psi više zavise od svog sluha nego od vida, pa je zato verovatnije da svoju uznemirenost ispoljavaju glasom, nego plakanjem. Do danas nema službenih potvrda o tome da psi plaču kao i ljudi, kada izražavaju tugu ili uznemirenost.

Mogu li psi da osete emocije?

Psi često mogu prikazivati govor tela koji bi odgovarao onome što nazivamo tugom kod ljudi. Psi mogu da osete depresiju i anksioznost. Takođe, mogu da osete i ono što bismo mogli nazvati “ljubav”. Osećanja i spoznaja kod pasa postali su predmet brojnih ozbiljnih istraživanja u poslednjih nekoliko godina, a jedan od takvih istraživača je i Gregori Brns. Njegova proučavanja uključuju magnetnu rezonancu kojom se posmatra mozak pasa u trenucima kada izražavaju osećanja. Studije su otkrile da će se deo mozga psa, povezan s užitkom (sličan ljudskom), aktivirati u prisustvu predmeta koji imaju miris njihovog vlasnika. Sudeći prema istraživaču Atilli Andiksu iz projekta Porodični pas u Mađarskoj, psi su jedina vrsta koja uspostavlja kontakt očima s ljudima. Oni će, takođe, instinktivno tražiti svoju “ljudsku porodicu” kada su uznemireni ili uplašeni, baš kao što će i dete tražiti svoje roditelje.

Zbog čega psi plaču kada vas vide?

Kada vas dugo ne vidi, pas prilikom ponovnog susreta često počne plakati. U tom slučaju, on plače jer je previše uzbuđen i želi dobiti potpunu pažnju svog vlasnika. Iako psi ne mogu govoriti, glas je jedini način na koji oni izražavaju vlastito uzbuđenje. Naravno, oni će se ovako ponašati čak i ako su vas poslednji put videli pre nekoliko sati, ali intenzitet njihovog uzbuđenja će se povećavati kako se bude povećavalo vreme koje provodite razdvojeni, kao i razvojem vašeg odnosa sa psom.

Što znači kada vaš pas plače?

Ako vaš pas ima vlažne oči s prekomernom drenažom iz jednog ili oba oka, jedan ili oba suzna kanala mogu biti blokirani. Međutim, psi koji imaju ravno lice i velike oči, poput ši cua, mopsa i pekinezera, prirodno mogu suziti više, zbog njihove jedinstvene strukture glave. Shodno tome, važno je obratiti pažnju na oči svog ljubimca i uočiti problem što je pre moguće.

Česti uzroci plakanja kod pasa

Konjunktivitis: Ovo je infekcija tkiva koje oblaže oko i uzrokuje iritaciju, svrab, suze i vlažnost očiju.

Izrasline i čirevi na rožnjači: Infekcija ili povreda rožnjače uzrokuju da psu konstantno suze oči. Pas će obično problematično oko držati zatvoreno kako bi ga zaštitio.

Distihijaza: Trepavice rastu nepravilno, na unutrašnjoj strani kapka i iritiraju rožnjaču. To dovodi do upale i do toga da oko prekomerno suzi.

Glaukom: Ova bolest uzrokuje povećanje očnog pritiska i može uzrokovati slepilo ako se ne leči. Simptomi podrazumevaju da oči konstantno suze, žuti iscedak iz očiju i uvećane zenice, koje ne reaguju na svetlost.

Zašto psi plaču noću?

Mnoge kulture imaju legende o tome zašto psi plaču noću i većina se temelji na tome da oni tako upozoravaju ljude na nešto mračno i da osećaju prisustvo duhova, demona ili predosećaju smrt. Zapravo, plakanje nakon što padne mrak nije neuobičajeno ponašanje. Plakanje i zavijanje tokom večeri su česti za pse koji pate od anksioznosti i stresa. Ovo je, takođe, često i kod štenaca ako ih držite udaljene, van spavaće sobe. Stariji psi koji pate od kognitivne disfunkcije takođe mogu više plakati noću, jer se njihov osećaj zbunjenosti i dezorijentisanosti povećava kada padne mrak.

Poduzmite određene akcije povodom preteranih suza

Samo zato što ne mora značiti da psi puštaju suze samo onda kada su uznemireni, to ne znači da oni ne mogu imati osećanja slična ljudskim. Oni, jednostavno, svoju nesreću iskazuju glasom. Ako oči vašeg psa počnu često suziti i ako on izgleda nesrećno, posetite veterinara čim pre. Vaša brza akcija može spriečiti da se problem s okom pretvori u nešto mnogo ozbiljnije.