Mali psi traže drugačiju hranu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ishrana malih pasa
Od petmagazine.rs - 18/05/2018

Mali psi traže drugačiju hranu

Hrana namenjena malim rasama pasa energetski je „jača” i sadrži nešto viši procenat masti od hrane namenjene većim psima.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Svima je poznato da se psi veoma razlikuju među sobom kad je reč o težini i veličini.

Možda niste znali, ali pas je vrsta s najvećim varijacijama težine i veličine na svetu. Ne morate biti vrsni poznavalac svih mogućih rasa da biste znali da težina kod pasa može varirati od manje od jednog kilograma do više od 100 kilograma.

Takve razlike u prirodi postoje još samo kod majmuna, ali tu se zapravo radi o različitim vrstama majmuna, dok ovde govorimo o varijacijama unutar jedne iste vrste.

Mali i veliki psi

S jedne strane su patuljaste rase pasa poput čivave, dok su s druge strane džinovski psi poput bernardinca, šarplaninca ili kavkaskog ovčara. Imajući u vidu ove drastične razlike, u vodećim svetskim centrima za ispitivanje ishrane i nege kućnih ljubimaca poput Watham centra, sprovođena su mnogobrojna istraživanja kako bi se ustanovile i dokazale i različite dijetetske potrebe različitih težinskih kategorija pasa.

Jedna od najuočljivijih razlika odnosi se na veličinu granula suve gotove hrane za pse, koja je prilagođena kako bi odgovarala jedinstvenoj adaptaciji na anatomiju lobanje i vilice različitih rasa. Ali činjenica je i da to nije jedina razlika, već je hrana za različite težinske kategorije prilagođena i različitoj fiziologiji pasa.

Životni vek pasa

Psi malih rasa imaju duži životni vek, ranije sazrevaju, brže dostižu svoju ciljanu težinu i zrelost, i kasnije stare, odnosno prelaze u kategoriju zrelih pasa seniora.

Takve pse treba hraniti hranom za juniore do uzrasta od osam ili devet meseci, kad se postepeno može preći na hranu za odrasle male pse malih rasa tj. Adult Small dog. Takva hrana je namenjena psima do deset kilograma telesne težine.

Mali psi imaju više energije

Malim rasama je potrebno relativno više energije po kilogramu telesne težine nego velikim rasama, jer je kod njih odnos površine tela naspram telesne težine veći nego kod velikih rasa pasa, pa su zbog toga više izloženi spoljašnjim uticajima poput temperature.

Zato je hrana namenjena malim rasama pasa energetski „jača” i sadrži nešto viši procenat masti od hrane namenjene većim psima. Uputstva za hranjenje na proizvodima za male rase pasa vode računa upravo o tim potrebama. Zbog dužeg očekivanog životnog veka, male rase pasa bi trebalo da ostanu na hrani za odrasle pse duže, a na ishranu za seniore mogu preći negde s deset godina starosti.

Zdravlje malih pasa

Kad govorimo o funkcionalnoj kompletnoj gotovoj hrani za male rase pasa potrebno je istaći da takva hrana sadrži i druge formule za podržavanje određenih organskih sistema kod pasa. Cilj je pomoć u preveniranju određenih patoloških promena za koje se smatra da male rase pasa imaju sklonosti.

Istraživanja pokazuju da su mali psi skloniji oboljenjima donjih partija urinarnog trakta odnosno mokraćnog sistema. Oni ređe mokre, imaju viši pH urina, imaju manji volumen mokraće i imaju višu koncentraciju kalcijuma u urinu. Zato bi ishrana malih rasa pasa trebalo da ohrabruje povećan promet vode i da ima snižene nivoe određenih minerala, poput magnezijuma i kalcijuma.

Takođe, ovakve hrane sadrže i specijalnu mešavinu antioksidanata (među njima vitamine E, C, i taurin) koji pomažu u podržavanju funkcionisanja imunološkog sistema i pomažu u očuvanju zdravlja. Veličina granula za male rase prilagođena je tako da im omogući žvakanje i podrži oralno zdravlje kako po svom sastavu, tako i odgovarajućom teksturom i čvrstinom granula tj. gustinom punjenja.

Formula za zdravlje creva koja se može naći u kompletnoj gotovoj hrani za male rase sadrži specijalnu mešavinu dijetalnih vlakana i prebiotika koji stimulišu razvoj „dobrih” bakterija u crevima, pospešuju pasažu sadržaja kroz creva i utiču na kvalitet fecesa. Odgovarajući odnos hranljivih materija uz prisustvo odgovarajućih masnih kiselina, minerala i vitamina doprinosi i očuvanju zdravlja kože i krzna, čime se ljubimac na najbolji način štiti od štetnih uticaja spoljašnje sredine.

Količina hrane za male pse

Dodatna specifičnost malih rasa pasa u odnosu na veće pse jeste i relativno mala količina hrane po obroku. To nam daje dodatnu mogućnost izbora, želimo li pse da hranimo suvom (koncentrovanom) ili vlažnom hranom.

Vlažna hrana u kesicama na neki način je pogodniji način hranjenja baš za male rase pasa. Obroci pakovani u porcije od 100 grama, jednostavni za otvaranje i serviranje, velika su pomoć u ishrani malih „probirača”. U ovakvim obrocima se svakako nalazi sve što im je potrebno, u odgovarajućim količinama i odnosima, obroci su ukusni, hranljivi i visoko svarljivi, a uživanje ljubimca je nemerljivo za svakog vlasnika.

Uz kompletne obroke gotove hrane, bilo suve u briketima, ili vlažne u kesicama i konzervama, malim psima su na raspolaganju i dodatne poslastice i nagrade.

Vašeg ljubimca uvek možete počastiti nekim zalogajčićem u vidu keksa ili štapića i dati mu tako do znanja da je sve uradio kako treba, i koliko ga volite.