Korgiji kraljice Elizabete - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 03/05/2020

Korgiji kraljice Elizabete

Mnogi ne znaju da njeno veličanstvo ima groblje korgija na svom imanju u Sandringemu.

Izvor: Index.hr/ljubimci, Petmagazine.rs; Foto: Shutterstock

Engleska kraljica Elizabeta odana je svojim ljubimcima korgijima. Redovno se tokom javnih pojavljivanja može videti kako se zaustavlja kako bi pomazila korgije svojih obožavatelja. U prodavnici suvenira u sklopu Bakingemske palate mogu se pronaći razne verzije plišanih igračaka u obliku tih psića.

Korgiji su kraljičin svojevrsni zaštitni znak, no ono što mnogi ne znaju je da njeno veličanstvo ima groblje korgija na svom imanju u Sandringemu.

Groblje je nastalo za vreme vladavine kraljice Viktorije, koja ga je napravila nakon što je uginuo njen ljubljeni škotski ovčar Noubl 1887. godine. Kraljica Elizabeta tamo je napravila grobnicu nakon što je uginuo njen prvi korgi Suzan 1959. godine. Od tada koristi taj prostor za sahranjivanje svih svojih korgija, uključujući i Šugar koja je uginula 1965. Na Šugarinom nadgrobnom spomeniku piše “Kraljičin odani prijatelj”.

Tu je pokopana i kujica Heder, a na njenom spomeniku piše da je Suzanina prapraunuka. Kraljica je imala više od 30 korgija, ali ne zna se da li svi pokopani na ovom groblju.

Zanimljivo je da je princ Hari jednom prilikom rekao da kraljičini korgiji obožavaju Megan Markle.

  • Korgiji su je odmah prihvatili. Posljednje 33 godine laju na mene, ali kad je ona ušla, apsolutno ništa – rekao je.

Velški korgi pembrok

Ovaj veseli pas u Vels je stigao sa flamanskim tkalcima 1107. godine. Njegovi geni veoma su slični polarnim rasama, pre svega samojedu, norveškom elkhaundu i drevnim keltskim rasama. Kao i kardigan korgija, i pembroka odlikuje dugačko telo i kratke noge. Imaju majušan rep, a mnogi psi se rađaju i potpuno bez repa. Krzno im je kratko, oštro i gusto. Boja dlake može biti: crvenkasta, bež, crna, žutosmeđa (boje laneta), s belim mrljama na vratu, grudima i šapama ili bez njih. Reč je o neumornom psu, uvek aktivnom psu koji je u toku sa zbivanjima. Izrazito su inteligentni i hrabri, ali umeju biti tvrdoglavi. Snažno će se vezati za vlasnika i prihvatiće mališane ako ga ne zadirkuju. Ume da iskazuje dominaciju nad drugim psima. Obožava prirodu i podnosi dobro sve vremenske uslove. Nikada neće otići predaleko od vlasnika. Potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti, a uživa u agilitiju i hvatanju frizbija. Žive od 12 do 15 godina. Odgojen je kao čuvar stada i domaćinstva, a danas je najčešće voljeni kućni ljubimac. Visoki su od 25 do 30 cm.