Kavalirski španijel kralja Čarlsa: Umiljati pas za krilo - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kavalirski spanijel kralja carlsa
Od petmagazine.rs - 06/12/2019

Kavalirski španijel kralja Čarlsa: Umiljati pas za krilo

Iako neretko deluju kao da su tužni, njihove oči zapravo pokazuju svu blagost njihovog karaktera i neprekidnu želju za društvom i ljubavlju ljudi.

Tekst: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Kada znalce pitate o ovoj rasi, prvo što će vam reći jeste da je reč o psima koji ubedljivo najviše mašu repom. Ovaj prelepi pas ima dugačak rep, koji se njiše pri svakom njegovom pokretu, a radost će uvek iskazati mahanjem repom tamo-amo kako bi vam stavio do znanja da njegovoj sreći nema kraja. Osim repom, svoju privrženost najjasnije iskazuju svojim krupnim kestenjastim očima.

Istorijat

Rasa koju danas poznajemo kao kavalirski španijel kralja Čarlsa zapravo je novijeg veka i nastala je pre manje od sto godina, iako su njeni preci po imenu „toj španijel” hodali engleskim dvorovima još u 16. veku. Ti psi, međutim, imali su znatno dužu njušku, ali ih je krasio podjednako ljubak karakter. Bili su obožavani mezimci na dvoru Meri, kraljice Škotske, kao i Čarlsa I i Čarlsa II, po kojem današnji kavalirski španijeli i nose ime. Prema istorijskim podacima, Čarls II, koji je vladao od 1660. do 1685. godine, nikuda nije išao bez dva ili tri psa ove rase. Čak je i doneo dekret kojim je dozvolio ulazak pasa u sve javne prostore, uključujući i zgradu Parlamenta. Nakon njegove smrti, popularnost ovih pasa potpuno je izbledela i njihovu slavu preuzeo je mops, koji je dugo gospodario dvorovima engleskog plemstva. Iako su i dalje ugajani, bilo ih je sve manje, te su engleski odgajivači rešili da sredinom 19. veka ovu rasu ponovo uzdignu na tron. Malo po malo, na izložbama širom Ujedinjenog Kraljevstva, rasa je ponovo osvajala srca. Danas, ovo je jedna od popularnijih rasa, a sve ih češće možemo videti i na našim ulicama i u parkovima.

Nikad sami

mali pas

Ako u kući imate kavalirskog španijela kralja Čarlsa, budite sigurni da nikada neće biti sami. Uvek će vas pratiti u stopu, čak i u kupatilo, i to potpuno bešumno, jer ove kuce kao da imaju mekane patofne umesto šapica. Baš zbog te snažne privrženosti „svojim” ljudima, ova rasa nije dobar izbor za osobe koje rade van kuće. Kavalirski španijel mora imati društvo u domu i ne voli da bude sam. Svojim umiljatim okicama i umiljavanjem gotovo uvek osim maženja izmame i dodatni zalogaj hrane, pa su kuce ove rase neretko gojazne, i na to bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

Pametni i osetljivi

Ovo je veoma inteligentna pasmina koja brzo uči i rado će usvajati trikove i komande. Ono što najviše žele jeste da udovolje svom vlasniku, pa budite sigurni da će za ukusne zalogaje i poslasticu kao podsticaj tokom treninga naučiti sve što želite.

Da li znate… da psi ove rase obožavaju da jure ptice i zečeve

Veoma su nežni, pa nikada nemojte vikati na njih i grditi ih. Kada nešto zgreše, mirnim tonom im objasnite da su bili nevaljali i uvek koristite pozitivnu afirmaciju da ih usmerite na željeni način igre i ponašanja – hranu, igru i pohvalu. Napolju će, ako nisu na povocu i imaju priliku, loviti i juriti ptice, zečeve i druge manje životinje, jer je ovo tipično španijelsko ponašanje, svojstveno i ovim umiljatim mezimcima. Nisu lajavi, osim kada najavljuju dolazak gostiju koji zvone na vrata.  

Umiljate mazilice

Kada je reč o njihovom karakteru, sve je jasno na prvi pogled. Ovi umiljati i uvek prijateljski nastrojeni psi žele da upoznaju svakoga i uvek će sami prići da se upoznaju. Razume se, svaka jedinka je priča za sebe, te vaš kavalirski španijel može biti tih i miran, ili pak energičan i razigran, ali svakako je sigurno da neće izbijati iz vašeg krila. Ove kuce obožavaju decu i uživaće u igri s njima. Trebalo bi da žive u stanu, ili u kući sa ograđenim dvorištem u kojem će tokom dana trčkarati, ali nikako nije preporučljivo da spavaju napolju, odvojeni od svoje ljudske porodice. U šetnji će zadovoljiti sve svoje potrebe za fizičkom aktivnošću, a ako se još budete dobacivali lopticom ili frizbijem – njihovoj sreći neće biti kraja. Tokom toplih meseci, nemojte ih šetati u najvrelijem delu dana, već ujutro i uveče.

Živahne atlete

Iako poznati kao „psi za krilo”, ovi psi u genima nose lovački instinkt svojih predaka španijela, pa će, kada ne uživaju u maženju i pažnji vlasnika, najsrećniji biti kada napolju jure ptice. Ovo su najveći psi među „toj“ rasama i verovali ili ne – prave su atlete. Uživaće da s vama idu u duge šetnje, džoging, planinarenje, obožavaju dobacivanje frizbijem i izvrsni su takmičari u agilitiju. Mogu se, mada ređe, videti i u pratnji lovaca, a rasa je nadaleko poznata kada je reč o njenom terapijskom efektu na ljude i decu.  

Nega dlake

Njihovu svilenkastu i neretko talasastu dlaku trebalo bi četkati tri do četiri puta nedeljno, a kupajte ih kada je neophodno, što možete prepustiti i rukama veštih grumera. Dlaka oko ušiju i šapa je sklona mršenju, pa na ove delove obratite posebnu pažnju. Uši bi im trebalo redovno čistiti kako bi se izbegle infekcije. Tokom proleća i jeseni dosta će se linjati, te im je potrebno redovno četkanje kako bi se uklonio višak njihove prekrasne svilenkaste dlake.

Zdravlje

Kada štene nabavite od odgovornog odgajivača, budite mirni jer ćete imati zdravog i dugovečnog psa. Ipak, veterinari naglašavaju da brahiocefalične rase pasa, u koje spada i kavalirski španijel kralja Čarlsa, imaju nedovoljno široke nozdrve, zbog čega ne dišu dovoljno na nos, već u najvećoj meri na usta. Takođe, psi iz ove kategorije su skloniji respiratornim oboljenjima i toplotnom udaru, bolestima zuba, a neretko imaju i česte probleme sa očima.

Činjenice

Rasa je dobila zvanično međunarodno priznanje 1945. godine. Osim u rodnoj Velikoj Britaniji, ovi psi su najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su uspon rase i posvećeno odgajanje započeli 1952. godine. Ipak, čini se da je ovu rasu u nebesa vinula serija „Seks i grad”, gde je kuca ove rase po imenu Elizabet Tejlor bila voljeni mezimac junakinje Šarlot.

Visina: 31 – 33 cm su visoki ovi psi

Težina: 6 – 8 kg su teški

Vek: 9 – 15 godina im je životni vek

Boja dlake

Kavalirski španijel kralja Čarlsa prema standardu ima četiri boje dlake, i to su:

* black and tan (crna i plamena) – sjajna, puna crna boja sa svetlomahagoni plamenim oznakama na njušci, nogama, grudima, ivicama ušiju, ispod repa i mrljama iznad očiju.

* trobojna – osnova bisernobela, sa dobro raspoređenim crnim mrljama, blistavoplamene oznake na grudima, ivicama ušiju, ispod repa i mrlje iznad očiju. Široka bela štrafta između očiju i na čelu.

* blenhajm – osnova bisernobela, sa dobro raspoređenim kestenjastocrvenim mrljama. Imaju jasnu kestenjastocrvenu oznaku veličine penija na sredini lobanje.

* rubi – jednobojni, sjajne kestenjastocrvene boje.