Kako da se rešite skakanja, lajanja i žvakanja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
nezeljena ponasanja pasa
Od Nikola Nedeljković - 03/07/2018

Kako da se rešite skakanja, lajanja i žvakanja

Ako se susrećete s pomenutim ponašanjem, vrlo je verovatno da vaš pas jednostavno traži više pažnje. Srećom, to se dâ ispraviti. Potrebna je samo upornost.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock
Nedavno ste usvojili malog slatkog psa i prvih dana je bio centar vašeg univerzuma, ali posle nekog vremena morate da se vratite svakodnevnim obavezama.

Tokom velikog dela dana ste na poslu i svom novom ljubimcu možete da se posvetite znatno manje nego na samom početku. Ipak, on je oduševljen svaki put kad se vratite kući zbog čega počinje nekontrolisano da laje, skače na vas i na ljude koji su s vama ušli u kuću.

Uz sve to, u kući nalazite ižvakane stvari, dok su neke potpuno uništene. Pas koji je prvih dana bio beskrajno zabavan sada polako počinje da vas zabrinjava i opterećuje, i vi sve češće razmišljate da li ste napravili veliku grešku…

Uzrok problema u ponašanju pasa

Stanite. Udahnite duboko i stavite po strani bilo kakve nagle odluke. Ponekad je za rešenje problema potrebno samo da se ustanovi njegov uzrok. Zato, ako se susrećete s pomenutim ponašanjem, vrlo je verovatno da vaš pas jednostavno traži više pažnje, a to pokazuje lajanjem, skakanjem i žvakanjem stvari. Srećom, to se dâ ispraviti.

Pas stalno skače na ljude

Zašto psi skaču: Da vas pozdrave, da pokažu uzbuđenje, da bi započeli neki izazov, odnosno igru, ili zato što su u prošlosti za takvo ponašanje bili nagrađeni.
Šta ne treba da radite: Ne kažnjavajte psa vičući na njega, udarajući ga u grudi, prskajući ga vodom ili vukući za okovratnik. Koliko god čudno delovalo, ovi postupci su i dalje nagrada – privukao je vašu pažnju (negativna pažnja je i dalje pažnja) i to neće rešiti problem.
Kako da rešite problem:
• Ignorišite ga kad krene da skače na vas. Jednostavan način da to uradite jeste da se okrenete od njega. Primetite ga tek kad su mu sve četiti šape na podu, bilo stajaćem bilo sedećem. Nagradite ga odmah pažnjom, maženjem ili poslasticom.
• Blagim glasom mu se obratite da ga smirite i ponudite mu poslasticu nisko, tako da lako može da je dohvati bez skakanja.
• Budite uporni. Vaš pas će vremenom shvatiti da sedenjem i pažljivim čekanjem dobija pažnju koju želi.
• Insistirajte da porodica i prijatelji rade isto to kad dođu u goste. Ako vam je teško da to izvedete, vežite psa kad dolaze gosti. Pustite ga s povoca tek onda kad se smiri i sve šape mu budu na zemlji. Ako krene da skače na njih, sklonite ga i ponovo sačekajte da se smiri.

Pas stalno laje 

Zašto psi laju: Da bi komunicirali, da upozore na strance, da pokažu da im je dosadno, da pokažu strah i stres, ili zato što je naučio da će lajanjem da dobije šta želi.
Šta ne treba da radite: Da odgovarate na njegove zahteve (npr. da podižete igračku koju vam je bacio pod noge i da je ponovo bacate). Ne treba da vičete na njega da ućuti dok mu ne date nešto drugo da se fokusira ili da ga kažnjavate.
Kako da rešite problem:

• Obratite pažnju na govor tela svog psa kad laje. Svako lajanje izražava neku želju. Utvrđivanje razloga zbog kog vaš pas laje pomoći će vam da odlučite kako najbolje da rešavate problem.
• Lajanje kojim se nešto zahteva: Ako pas laje na vas, ignorišite ga dok se ne umiri, a onda ga odmah nagradite lepim rečima, poslasticom i pažnjom. Obavezno ponavljajte ovo sve dok ne shvati poruku da mu lajanje neće doneti vašu pažnju, već smirenost.
• Lajanje kojim obaveštava: Ako vaš ljubimac laje kako bi vas obavestio da neki stranac prolazi ili da je neko na vratima, moguće je da će vam biti potrebno da ga naučite kako da se kontroliše. Dozvolite svom psu da zalaje nekoliko puta, a onda mu priđite i odlučno mu recite: „Tišina.“

Navedite ga da se utiša tako što ćete mu dati niz poslastica jednu za drugom. Ponavljajte to koliko god bude potrebno dok ne shvati značenje reči „tišina“. Sledeći korak je da povećate razmak između komande „tišina“ i davanja poslastica. Počnite s dve sekunde, pa pet, deset i tako dalje.

Kad polako počne da ulazi u štos, možete između poslastica da ga pomazite ili da mu bacite da nešto donese.
• Lajanje zbog stresa: Ako vaš pas laje jer se napolju unervozi pored određene osobe ili psa, za početak je potrebno da mu odvučete pažnju tako što ćete držati rastojanje od najmanje tri metra između njega i čoveka/psa koji ga uznemirava. Onda mu odvratite pažnju poslasticom. Vrlo je moguće da u tom trenutku pomahnitalog lajanja neće primetiti poslastice koje stavljate ispred njega, pa je najbolje da ga udaljite od stresne situacije i onda mu ponudite nagradu.
Napomena: Postoji mnogo načina da se rešite prekomernog lajanja, pa kombinujte načine ako vam konkretna metoda ne pomogne. Ako ne uspevate sami to da rešite, potražite pomoć profesionalnog dresera.

Destruktivno žvakanje

Zašto psi destruktivno žvaću: Imaju previše energije, smatraju to delom normalne igre, kao posledica dosade ili anksioznosti zbog razdvojenosti.
Šta ne treba da radite: Ne grdite psa, osim ako ga ne uhvatite na delu. U suprotnom pas neće razumeti zašto ste ljuti.
Kako da rešite problem:
• Umoran pas je srećan pas. Obezbedite svom ljubimcu dovoljno vežbe i obogatite mu dan raznim sadržajima. Verovatno je da će se odmarati nakon toga.
• Ograničite mu pristup vrednim stvarima, a dajte mu igračke koje može da žvaće. U pet-šopovima takvih igračaka ima napretek.
• Hvalite ga kad pokaže dobro ponašanje i preusmerite ga kad ga uhvatite da žvaće nešto što ne bi trebalo. Npr. tražite da ostavi daljinski, a ponudite mu da uzme lopticu. Kad prihvati, pohvalite ga i pomazite. Nikad ne uzimajte daljinski a da mu ne date alternativu. U suprotnom, pas će shvatiti da, kad god ga zgrabi, vi ćete mu oduzeti daljinski, pa će početi da ga skriva od vas kako ga ne biste oduzeli.
• Česta greška koju prave novi vlasnici pasa jeste nedoslednost. Na početku vam može delovati neodoljivo da svom ljubimcu date rolnu toalet-papira da je pocepa, jer je „slatko“, ali kad počne da uništava vaše sveske, magazine i novine, prestaće da vam bude interesantno. A on neće praviti razliku. Iz njegovog ugla on radi nešto za šta je ranije bio nagrađivan.
• Anksioznost zbog razdvojenosti može da se manifestuje na mnogo načina, a jedan od najčešćih je uništavanje stvari u stanu ili kući. Pokušajte da razdvajanje bude postepeno i da vremenom povećavate vreme odsutnosti. Takođe, postarajte se da vaš pas bude dobro izmoren pre nego što odete od kuće, a za svaki slučaj ostavite mu neke igračke koje će mu okupirati pažnju dok vas nema.