Japanska akita proglašena nacionalnim blagom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
japanska akita
Od petmagazine.rs - 23/04/2018

Japanska akita proglašena nacionalnim blagom

Izvorno lovačka pasmina, akita je nastala u severnoj japanskoj regiji istoga imena. U poslednjih nekoliko godina potražnja akita u inostranstvu nadmašuje onu u njihovoj domovini.

Izvor: Nedeljnik.rs

  • Nekada je polovina mojih klijenata bila u Japanu, polovina u inostranstvu, ali odnedavno se broj prekomorskih klijenata znatno povećao – kaže 64-godišnji uzgajivač Osamu Jamaguči iz Takasakija, 100 kilometara severno od Tokija.

Njegova tvrdnja potvrđena je podacima japanskog saveza za očuvanje akita. Registrirovanih vlasnika tih pasa van Japana 2005. godine bilo je samo 33, a do prošle godine taj broj je narastao na četiri hiljade.

Jamaguči u svakom trenutku ima dvadesetak akita, a mnogi od njih su štenci paperjaste bele ili crvenkaste dlake, koji uživaju u međusobnom rvanju.

Japanska akita

Izvorno lovačka pasmina, akita je nastala u severnoj japanskoj regiji istoga imena. Reč je o velikim psima, visokim 60 do 70 centimetara i teškim između 40 i 50 kilograma, s uspravnim ušima, dubokim očima i licem nalik medveđem.

Japanska vlada proglasila je pasminu “nacionalnim blagom”. Uprkos tome, broj vlasnika akita u Japanu je u padu. Sedamdesetih godina godišnje se registrovalo oko 40 hiljada štenaca, a u poslednjoj deceniji broj je pao na oko 3.000 godišnje.

  • Problem je stambena situacija u Japanu. Broj ljudi koji mogu da drže velike pse poput akita sve je manji. Mnogi ih žele, ali nemaju prostora – kaže Kosuke Kavakita, direktor tokijskog ogranka nacionalnog saveza za očuvanje te pasmine.

Zato su profitirali oni u inostranstvu. Jamaguči dvadesetak puta godišnje putuje kako bi lično isporučio pse novim vlasnicima.

Popularna rasa psa

Njegovi psi prodaju se za oko 200.000 jena (1.500 evra), a većina klijenata je iz SAD, Rusije i Kine, iako je leteo i za Francusku, Kuvajt, Egipat i Indoneziju. Putuje toliko jer se želi da se uveri da njegovi štenci idu u prave ruke i da će imati pogodne životne uslove.

  • Akite su vrlo perceptivne. To im je najvažnija osobina. Razumeju kako se osećate samo time što su vam blizu. I odane su – objašnjava Jamaguči.

Kavakita kaže da stranci uglavnom najviše vole akite s crvenkastom dlakom. Jamaguči je presrećan što interesovanje za ovu pasminu prilično raste u inostranstvu, i nada se da će to potrajati.

  • Ne želim da taj procvat popularnosti bude samo prolazan trend. Želim da traje – rekao je.