Jagodina: Besplatna vakcinacija i čipovanje pasa  - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 11/10/2018

Jagodina: Besplatna vakcinacija i čipovanje pasa 

Odbornici Skupštine grada Jagodine doneli su odluku da se iz budžeta grada pokrivaju troškovi obaveznog čipovanja i vakcinacije pasa.

 

Izvor: Tanjug

Ova odluka je doneta u cilju kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa u Jagodini, stoji u obrazloženju koje je potpisao gradonačelnik Ratko Stevanović.

  • Razlozi za donošenje odluke sadržani su u nameri lokalne samouprave da kroz preuzimanje troškova obaveznog čipovanja i vakcinacije pasa, vlasnicima i držocima pomogne u izvršavanju ove zakonske obaveze – istakao je on.

U odluci se upozoravaju vlasnici da ukoliko ne izvrše ovu obavezu, koja je za njih besplatna, “Veterinarska inspekcija će rešenjem naložiti da čipuju i vakcinišu pse o sopstvenom trošku”.

Jagodina, od 2012. godine ima Prihvatilište za životinje, sprovodi i kontrolu i smanjenje ulične populacije pasa pod nazivom “Uhvati, čipuj i vrati na ulicu”, a 2013. godine donela je i “Strategiju o zaštiti životinja” čiji je autor veterinar Vladimir Jovanović.

“Azil” za pse u Jagodini je kapaciteta 200 pasa, na oko pola hektara zemljišta, izrađen je po evropskim standardima i propisima i po strogim ekološkim i veterinarskim zahtevima.

Ove mere ocenjuju u Gradskoj upravi su znatno smanjile broj napuštenih pasa na ulicama Jagodine, a Jagodinici ocenjuju “da bi ih bilo još i manje, ali ih dovoze iz drugih opština i ostavljaju ovde jer znaju da Jagodina ima azil”.