Istraživanje: Zašto biramo psa za ljubimca? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
muskarac i pas
Od petmagazine.rs - 15/06/2020

Istraživanje: Zašto biramo psa za ljubimca?

Motivi zbog kojih ljudi nabavljaju pse razlikuju se kod žena i kod muškaraca pokazalo je istraživanje sprovedeno u Australiji.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 600 neoženjenih muškaraca i neudatih žena, pokazalo se da žene više preferiraju društvo pasa nego muškaraca. Žene su, prema istraživanju, tvrdile kako su psi bolje društvo, pouzdaniji i simpatičniji. Osim toga, navele su da psi pružaju osećaj sigurnosti, što im je vrlo važno.

Muškarci i psi

Zanimljivo je, kod muškaraca su drugačiji razlozi zašto nabavljaju psa. Oni ne posmatraju pse kao članove porodice, već im je prvenstveno važna nežnost koju psi pružaju.

Muškarci bez problema i osuđivanja pokazuju svoju ljubav prema psima. U poređenju sa stereotipom o ženama da se ponašaju kao majke koje brinu o svom detetu, čini se da se takav stereotip retko vezuje za muškarce i pse. Muškarci, podjednako kao i žene vole da maze i grle svoje pse, da ih drže u krilu i slično.

Psi i žene

Isto istraživanje pokazalo je još jednu zanimljivost. Čini se kako psi više vole da komuniciraju s odraslima nego s decom, posebno sa ženama. O psima u kući najviše brinu žene. Tako, psi su navikli na veću interakciju i više provedenog vremena sa ženskim delom porodice.

To može biti i razlog zašto neki psi ne prihvataju baš dobro decu koja su previše aktivna. Što manje komuniciraju s drugim ljudima, veća je verovatnoća da će se psi osećati ugroženim od strane manje dece.