Istraživanje: Omiljeni, a najčešće napuštani - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
najpopularnije rase pasa
Od Dijana Đukić - 17/04/2018

Istraživanje: Omiljeni, a najčešće napuštani

Francuski buldog i mops rase su koje poslednjih godina osvajaju srca i domove miliona ljudi širom sveta. Paradoksalno, ovo su upravo i rase koje širom Evrope najčešće završe na ulici ili u azilima.

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Već 27 godina listom omiljenih rasa pasa na svetu suvereno vlada labrador retriver, ali, ne još zadugo. Kako pokazuju istraživanja britanskih kinologa, do kraja 2018. godine na tronu će doći do promene, a omiljenog labradora će „smeniti” ni manje ni više nego – francuski buldog.

Popularne rase pasa

Kroz istoriju, određene rase postajale su popularne najpre zahvaljujući knjigama, pa filmovima, a danas zvezdama šoubiznisa. S obzirom na to da francuskog buldoga za ljubimca imaju zvezde poput Lejdi Gage, Leonarda di Kapria, Dejvida Bekama i Hju Džekmena, ne čudi vrtoglava popularnost ove rase u svetu. Tome u prilog govori i činjenica da se na najpopularnijoj društvenoj mreži današnjice, instagramu, nalazi čak 10,5 miliona fotografija s heštagom #frenchbulldog.

Francuski buldog

Ni naša zemlja ne kaska za ovim „trendom”, pa su tako francuski buldozi na trećem mestu na listi omiljenih rasa u Srbiji (uzimajući u obzir statistiku o broju rođenih štenaca i broju izdatih rodovnika).

Paradoksalno, međutim, francuski buldog je uz mopsa i rasa koja se u Evropi najčešće napušta i završava u azilima. Razlog su, kako u svom istraživanju navodi britanski Centar za napuštene životinje Battersea Dogs Home, previsoki troškovi veterinara. Naime, i mops i francuski buldog pripadaju brahiocefaličnim rasama koje su sklone respiratornim infekcijama, problemima sa srcem i plućima, bolestima zuba i kože.

Brahiocefalične rase pasa

U pomoć smo pozvali dr vet. med. Srđana Obradovića iz veterinarske ambulante Obivet, kako bi nam objasnio koje su to specifičnosti brahiocefaličnih rasa pasa.

– U ove rase pasa spadaju engleski i francuski buldog, mops, šicu, pekinezer, boston terijer, nemački bokser, bul mastif, engleski mastif, kavalirski španijel kralja Čarlsa, lasa apso i mnoge druge, ali su ove najpoznatije i najomiljenije. Primera radi, kod mačaka brahiocefalični tip glave ima persijska mačka. Kad govorimo o glavnim morfološkim karakteristikama ovih pasa mislimo pre svega na oblik, a to je široka glava sa kratkom zatupastom njuškom koja samim tim nepovoljno utiče na respiratorne organe i veoma često na kvalitet života – ističe naš sagovornik.

Zdravstvene tegobe brahiocefaličnih rasa pasa

Prema njegovim rečima, postoji veliki broj zdrastvenih problema kod navedenih rasa, a neki od njih mogu ugroziti i njihove živote.

– Navedene rase imaju nedovoljno široke nozdrve zbog čega ne dišu na nos u dovoljnoj količini, već u najvećoj meri na usta. To naravno nije prirodno i tako se opterećuje srce što posledično dovodi do problema. Problem užih nozdrva rešava se isključivo hirurškim putem, što donekle olakšava disanje. Dalje, produženo meko nepce je sigurno najveći i najozbiljniji zdrastveni problem brahiocefaličnih rasa.

Psi sa produženim mekim nepcem ne mogu normalno da dišu, a simptomi se mogu javiti vrlo rano, već s nekoliko meseci starosti, i to naročito kod buldoga i mopsa. Ovakvi psi vrlo glasno dišu, najčešće noću hrču i vrlo se brzo umaraju. U najgorim slučajevima dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima, kolapsa pa i uginuća.

I ovaj zdrastveni problem se rešava isključivo hirurški, s dobrom prognozom ukoliko se operiše dok bolest nije ušla u hroničan tok i dovela do težih posledica. Treba napomenuti i da će najčešće biti potrebna određena terapija pre samog zahvata kako bi pacijent bio što zdraviji i spremniji – objašnjava Obradović.

Brahiocefalični psi su manje aktivni

Psi iz ove kategorije su skloniji respiratornim obolenjima, a zbog težeg disanja često su i fizički manje aktivni od svojih drugara iz parka.

– Veoma je važno naglasiti budućim i novopečenim vlasnicima da su brahiocefalični psi skloniji toplotnom udaru, o čemu bi posebno trebalo voditi računa tokom toplih letnjih dana i tokom putovanja. Voda im se mora davati često, moraju imati zaštitu od sunčevih zraka, valja ih držati u klimatizovanim prostorijima i koristiti rashladne uređaje u vozilima – naglašava naš sagovornik.

Odgovoran vlasnik

Naš sagovornik ističe da su brahiocefalični prelepi psi divnog karaktera, i dobri porodični psi, ali i oni koji zahtevaju odgovorne vlasnike i dosta nege.

– U poslednjih desetak godina došlo je do velike popularizacije rasa mops, francuski i engleski buldog i šicu, tako da ih i u našoj ambulanti ima sve više. Najviše je ipak mopsova koje vlasnici dovode zbog problema s užim nozdrvama, produženim mekim nepcem, viška kožnih nabora, problema s očima.

I zato nikada nije suvišno ponoviti da se pre odabira kućnog ljubimca podrobno raspitate o karakteristikama rase, zdravstvenom stanju, karakteru… pa tek onda odlučite, jer pas nije igračka. On je član vaše porodice o kojem ćete brinuti dok je živ. Naravno, jedan od najboljih saveta je da posetite i azile, jer vas možda baš tamo čeka najbolji četvoronožni prijatelj.

Oči i zubi brahiocefaličnih rasa

Brahiocefalične rase pasa su sklone i bolestima zuba, a neretko imaju i česte probleme s očima.

– Mops, pekinezer i šicu imaju pliće orbite, zbog čega njihove očne jabučice više prominiraju napolje nego kod ostalih pasa. Takvo ispupčeno oko je ranjivije i sklonije povredama, postoji rizik i od ispadanje očne jabučice kod udaraca. Kad je reč o obolenjima, često je suvo oko jer tokom sna kapci ne prekrivaju celo oko, kao i različiti oblici konjuktivitisa – objašnjava dr vet. med. Srđan Obradović.

Mops, pekinezer, engleski buldog

Intertrigo je površinski dermatitis koji nastaje na mestima gde su dve površine kože u bliskom kontaktu zbog međusobnog trenja dve površine. Javlja se najčešće kod rasa mops, pekinezer i engleski buldog, i to takozvani facijalni dermatitis ispod oka na gornjoj vilici.

– Ovaj problem se može zakomplikovati i dovesti do bakterijske infekcije ukoliko higijena kožnih nabora nije adekvatna. I ovaj problem se može hirurški rešiti, a naročito valja razmisliti o intervenciji, jer kožni nabori mogu oštetiti rožnjaču oka – kaže dr Obradović.