Iran: Zabranjeno šetanje pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/02/2019

Iran: Zabranjeno šetanje pasa

U Teheranu, glavnom gradu Irana, zabranjeno je šetanje pasa u sklopu zvanične kampanje čiji je cilj smanjenje broja vlasnika pasa, prenosi BBC. Iranske vlasti pse smatraju “prljavim” životinjama i čuvanje pasa vide kao simbol prozapadne politike.

Izvor: BBC, Foto: Shutterstock

  • Dobili smo dozvolu iz kancelarije gradskog tužioca i preduzećemo mere protiv ljudi koji šetaju pse na javnim mestima, poput parkova – izjavio je šef policije Teherana Hosein Rahimi.

Zabrana je stupila na snagu zato što psi izazivaju “strah i uplašenost” kod građana. Rahimi je dodao da je vožnje pasa u automobilu takođe zabranjena.

  • Zabranjeno je voziti pse u automobilima i ukoliko ovo primete, policijske snage mogu da primene ozbiljne mere protiv vlasnika automobila.

Čuvanje i šetanje psa u Iranu je postalo problematično nakon Islamske revolucije 1979. godine i vlasnicima su nekad oduzimali pse.

Ministarstvo kulture i Islamski savet su 2010. godine zabranili reklamiranje bilo kakvih proizvoda za pse, a pre pet godina se u parlamentu raspravljalo o tome da se vlasnici pasa kažnjavaju novčano ili čak bičevanjem.