Ako ste ljubitelj dobrog zalogaja, a volite i da kuvate, dajemo vam zanimljive predloge kako da svojim mezimcima napravite rođendansku tortu, ukusne poslastice i slasne soseve kao dodatak obroku.
Izvor: magazin „Pas“; Foto: Shutterstock
I psi vole da s vremena na vreme okuse neku novu namirnicu, da isprobaju nove ukuse i teksture, da uživaju u sočnom kremastom obroku. Naravno, ukoliko vaš mezimac ima alergiju na hranu, ako pati od intolerancije na neku namirnicu ili ima neko hronično oboljenje zbog kojeg je na posebnom režimu ishrane – uvek se najpre konsultujte sa svojim veterinarom da li su recept koji vam se dopao i namirnice od kojih je sastavljen bezbedni za vašeg psa. Isto savetujemo i ukoliko vašem psu ranije niste davali neke od navedenih namirnica – prvo kod veterinara pa tek onda u kuhinju.
ROĐENDANSKA TORTA
Sastojci: dve šoljice bademovog brašna, dve kašike meda (organskog), tri jaja, pet jagoda (organskih), dve kašike kokosovog ulja
Fil: pola šolje nemasnog (light) jogurta, tri kašike putera od kikirikija
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite dva manja pleha (okrugla ili četvrtasta) kokosovim uljem. Umešajte u činiji brašno, med i jaja dok ne dobijete kompaktnu smesu, a potom dodajte jagode. Smesu uspite u plehove tako da zauzmu tri četvrtine visine pleha. Pecite kore 15 do 20 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Neka se kore najpre tokom pet do deset minuta hlade u samim plehovima, a potom ih izvadite i postavite na tanjire. Dok se kore hlade, napravite fil. Umešajte jogurt i puter od kikirikija da dobijete kompaktnu smesu pa najpre premažite prvu koru, na nju stavite drugu, a potom ponovite postupak. Tortu možete ukrasiti i poslasticama za pse u obliku koskica koje ćete postaviti oko torte (fil će poslužiti kao odličan „lepak”). I eto savršene, ukusne i zdrave torte za pse!
FRITATA
Sastojci: tri jajeta, pola šolje mleka, kašika suncokretovog ulja
Priprema: U činiji umutite jaja i mleko. Zagrejte ulje u tiganju, a potom smesu uspite u vreli tiganj i pecite oko dva minuta sa svake strane. Kada se fritata ohladi – isecite je na komadiće i poslužite psu.
Savet + Možete fritatu dodati uobičajenom obroku vašeg psa, ili je možete obogatiti komadićima švapskog (neslanog) sira, povrćem, komadićima mesa ili džigerice – u zavisnosti od toga šta vaš pas najviše voli. Takođe, sjajno je i to što fritatu možete podeliti sa svojim psom, odnosno samo u vašu turu fritate dodajte so i biber. Prijatno!
Da li znate… da je fritata zapravo meksički naziv za omlet ili na srpskom – kajganu
UMAK OD DŽIGERICE
Potrebno vam je manje od pet minuta da pripremite ovaj ukusni umak
Sastojci: šoljica seckanih komadića džigerice (pileće, ćureće, goveđe), dve kašike filtrirane vode, kašika kokosovog brašna
Priprema: Sve sastojke stavite u mali tiganj. Na srednjoj vatri krčkajte sastojke u periodu od pet minuta. Kada se potpuno ohladi poslužite psu, odnosno prelijte preko obroka.
Savet + Možete nakon kuvanja ovaj umak sipati u blender i umiksovati u sos koji ćete preliti preko obroka.
POSLASTICA KOJA TERA BUVE
Verovali ili ne, ali postoji i to! Naime, veruje se da pivski kvasac odbija buve, a kako je to jedan od osnovnih sastojaka ovog obroka – osim punog stomaka vaš mezimac uspeće i da otera dosadne napasti koje piju krv.
Sastojci: šoljica integralnog pšeničnog brašna, polovina šoljice ovsenih pahuljica, polovina šoljice pivskog kvasca, kašika maslinovog ulja, polovina šoljice goveđeg bujona
Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni, a u činiji umešajte sve sastojke tako što ćete najpre pomešati ulje i bujon, a potom postepeno dodavati ostale sastojke. Kada smesa postane kompaktna, umesite testo još malo rukama i razvucite ga oklagijom na debljinu od oko centimetar. Secite komadiće ili modlom izdvajajte željene oblike. U pleh postavite papir za pečenje, postavite komadiće i pecite u rerni 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskavi. U frižideru u vakuumiranoj posudi ove poslastice mogu stajati i do dve nedelje.
MESNE KUGLICE
Sastojci: 400 grama mlevenog mesa (pilećeg ili junećeg), jedna šargarepa, 120 grama prezli, jedno jaje, kašika švapskog (neslanog) sira
Priprema: U mleveno meso dodajte umućeno jaje i sitno seckanu ili rendanu šargarepu. U smesu dodajte prezle, a onda oblikujte bombice. Postavite ih na pleh koji ste prethodno premazali maslinovim uljem. Možete kuglice posuti i neutralnim sirom. Pecite ove mesne zalogaje oko petnaestak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
SLANA TORTA
Sastojci: jedna šargarepa, manji cvet brokolija, manji cvet karfiola, jedna tikvica, 200 grama junetine, šoljica ovsenih pahuljica, 200 grama pilećih grudi, šoljica light jogurta
Priprema: Skuvajte pileće i juneće meso i isecite ga na komadiće. Ovsene pahuljice prelijte jogurtom i ostavite da odstoje pola sata. Skuvajte povrće i umešajte ga s komadićima mesa. U kalup ređajte meso sa povrćem, a nakon toga ovsene pahuljice u jogurtu i tako dok imate sastojaka.