Hongkong: Uginuo pas koji je navodno imao virus korona - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas mešanac
Od petmagazine.rs - 19/03/2020

Hongkong: Uginuo pas koji je navodno imao virus korona

Pas iz Hongkonga, star 17 godina, za koga se netačno sumnjalo da je zaražen virusom korona, uginuo je dva dana nakon puštanja iz karantina, objavile su lokalne vlasti u tom gradu.

Izvor: Hina/Reuters; N1; Foto: Shutterstock (ilustracija)

Vlasti su objavile da pas nije bio zaražen koronavirusom nakon što su se početne sumnje pokazale neosnovanim. Veterinari u azijskom finansijskom centru kažu je njegova smrt možda posledica stresa i teskobe zbog karantina i odvajanja od porodice.

Pas je pripadao pacijentkinji oboleloj od Covida-19 i prošle nedelje su testiranja pokazala da nije pozitivan na virus korona, objavilo je hongkonško odeljenje za poljoprivredu i ribarstvo i zaštitu okoline, umirujući strahovanja od mogućnosti prenosa s čoveka na životinje.

Pas se vratio u svoj dom u subotu. Testiranje uzoraka iz nosne šupljine sprovedeno na psu krajem februara pokazalo je “blago pozitivni” rezultat uz nizak nivo virusa, što je podstaklo na nova testiranja kako bi se videlo da li je pas zaražen virusom ili kontaminiran.

Naučnici su odmah nakon objave rezultata o pozitivnom testiranju pozvali na oprez upozoravajući na to da se može raditi o kontaminaciji psa kojeg je dotakla zaražena vlasnica onako kako se na primer može kontaminirati kvaka na vratima koju dotakne zaražena osoba.

Svetska zdravstvena organizacija ističe da nema dokaza da se kućni ljubimci mogu zaraziti virusom korona. Stručnjaci za zdravlje životinja u Hongkongu kažu da nema razloga za zabrinutost i da vlasnici kućnih ljubimaca ne bi trebalo da odbace svoje ljubimce.