Geografija: Predstavljamo pet najpoznatijih rasa iz Amerike - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
rase iz amerike
Od petmagazine.rs - 20/02/2020

Geografija: Predstavljamo pet najpoznatijih rasa iz Amerike

Ovi psi su pravi džentlmeni, drugari i vredni radnici

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Američki stafordski terijer

americki staford

Ova rasa trenutno zauzima osmo mesto meðu najpopularnijim rasama u Srbiji (prema podacima Kinološkog saveza Srbije, a na osnovu broja rođenih štenaca). Prema rečima Damira Markova, internacionalnog kinološkog sudije i odgajivača ove rase, reč je o umiljatom porodičnom psu, dobrom čuvaru i ljubitelju dece. Američki staford je izvrsno prilagođen životu u stanu. To je izrazito bistar i inteligentan pas, i odlikuju ga neobična svestranost, udružena s velikom voljom za učenjem, i velika radna sposobnost. On je svojoj porodici budan zaštitnik sa urođenom sposobnošću razlikovanja dobrih i loših namera ljudi, što ga izdvaja u odnosu na ostale rase. Zvanično su priznati tridesetih godina prošlog veka, a poreklo ovih pasa seže do početka devetnaestog veka. Stafordski terijer, koji je u srodničkoj vezi sa bul terijerom i bostonskim terijerom, potiče od stare mešavine bull i terrier koja je postojala u Britaniji i u SAD od 1800. godine, a možda čak i ranije. Ovaj pas ne želi ništa drugo osim da zadovolji vlasnika. Ipak, njegovo ponašanje u velikoj meri zavisi od ophođenja i pravilnog uzgoja. Kada ljudi od njega zahtevaju da bude nasilan i surov, pas se lako istrenira da bude takav. Ako, s druge strane, ohrabruju dobre kvalitete psa, staford je tada visoko na listi poželjnih, pouzdanih, ljupkih, zabavnih, inteligentnih i druželjubivih pasa. Veoma je mišićav, i njegova visina je od 46 do 48,5 cm kod mužjaka, i 43,5 do 46 cm kod ženki. Teže od 18 do 27 kilograma.

Brojka: 10 – 15 godina im je životni vek

Aljaski malamut

aljaski malamut

Poreklo i genetika ove polarne rase određene su hladnim predelima i vučom sanki. Ovi psi zadržali su daleko više od svog izvornog oblika i osobina nego mnoge druge savremene rase. Osobenost malamuta se ogleda u njegovoj snažnoj nezavisnosti. U bespućima Aljaske, koja je njihova postojbina, uzgajali su se samo najrobusniji psi. Čovek je biranjem štenadi iz legla i pažljivim ukrštanjem težio da stvori što izdržljivijeg psa. Stroga selekcija odgajivača je bila prisutna upravo zato što su znali šta ove pse očekuje u radu i životu. Ovakvo postupanje stvorilo je okretnu i snažnu životinju, idealnu za ekstremne uslove. Tako je stvoren najveći i najteži pas za vuču od svih polarnih pasa. Njegovo ime potiče od engleske reči Mahlamuts, što je ime domorodaca na severozapadu Aljaske. Beli doseljenici su između 1909. i 1918. godine otkrili svoju sklonost ka sportu sa psima za vuču sanki. Domaći malamuti bili su uzgajani za rad i vuču sanki, gde je prednost davana snazi i izdržljivosti, pa su za sportu naklonjene došljake bili prespori. Zbog toga su ih ukrštali s drugim rasama. Malamuti su spretni oko nameštaja i malih predmeta, što ih čini savršenim kućnim psima, pod uslovom da dosta vremena provode napolju radi zadovoljenja njihovih velikih potreba za kretanjem. Ovi psi veoma retko laju. Kad malamut hoće nesto da vokalizuje, to će često „reći“ zvukom „vuuvuu“. Kad ne laje, može zavijati poput vuka ili kojota. Žive od 12 do 15 godina.

Brojka: 34 – 45 kg su teški ovi psi

Bostonski terijer

boston terijer

Zbog specifično raspoređenih crnih i belih delova dlake koji nalikuju smokingu, ovog psa zovu još i „američki džentlmen“. Rasa je nastala pre nešto više od jednog veka, i od tada do danas njena popularnost ne jenjava. Malo ko može da poveruje da je preslatki bostonski terijer nastao kao pas za borbu, jer  danas poznat kao umiljati, privrženi i druželjubivi kućni ljubimac. Ipak, mužjaci i danas umeju da pokažu zube i, kada se osete ugroženim – javi se terijer koji ne da na sebe. Izrazito su inteligentni, pa neretko umeju da budu i tvrdoglavi. Imaju nalete hiperaktivnosti, kada ih ništa ne može zaustaviti. Iako malih dimenzija, ovo su veoma mišićavi i stameni psi. Upadljiva karakteristika su i njihove velike, „buljave“ oči koje će vam čim ga pogledate poručiti „volim te“. Obožavaju decu, a sjajni su mezimci i starijim osobama. Ne podnose veliku hladnoću niti letnju žegu. Zbog kratke, spljoštene njuške, veliki broj ovih pasa hrče i balavi, a zbog ispupčenih očnih jabučica skloni su problemima sa očima. Takođe, lako se i brzo goje. Dolaze u tri veličine: do sedam kilograma, od sedam do devet kilograma i od devet do 11 kilograma.

Brojka: 30 – 48 cm su visoki ovi psi

Česapik retriver

cesapik retriver

Ovo je inteligentni pas plivač koji je idealan ljubimac za aktivne ljude i one koji vole prirodu. U SAD ga zovu i skraćeno – česi. Rasa je nastala sa idejom o psu koji se koristi kao lovac na vodene ptice duž zaliva Česapik u Merilendu. Imaju izvrstan njuh, a pojedini primerci ove rase lovcima su donosili i do 100 patki dnevno. Česapik retriver je prijateljski nastrojen, veseo i poslušan pas, mada može  biti i veoma tvrdoglav, što je čest slučaj sa inteligentnim psima. Zbog toga nisu dobar izbor za neiskusne vlasnike. Tokom dana moraju imati dosta fizičke aktivnosti, a tokom leta plivanje je obavezna dnevna rutina. Ovo je pas koji nije prijateljski nastrojen prema strancima i uglavnom je rezervisan. Izvrstan je pas čuvar koji budno motri na svoj dom i ljudsku porodicu. Umeju biti agresivni prema drugim psima, naročito mužjaci prema drugim mužjacima. Vole decu, ali su pre za porodice sa starijom decom, jer ne tolerišu zadirkivanje. Visoki su od 53 do 66 cm, a teže od 25 do 36 kilograma.

Brojka: 10 – 12 godina žive

Američki vodeni španijel

americki vodeni spanijel

Rasa je nastala kao lovačka, uzgajana je za aportiranje iz čamca ili kanua, ili za rad na zemlji, što sve čini s neverovatnom lakoćom. Američki vodeni španijel je aktivan, mišićav pas srednje veličine sa talasastom ili potpuno kovrdžavom dlakom. Stamene je građe, mišićav, pun snage. Ima gustu poddlaku čija debljina ga štiti od vremenskih uslova i vode.  Prema standardu, dozvoljene boje su jetrena braon, braon ili boja tamne čokolade. Dozvoljeno je malo bele dlake na prsima i prstima. Ovo je pas koji odiše inteligencijom, žustrinom, dopadljivošću, prijateljstvom, velikom energijom i žustrinom u lovu. Veoma je poslušan i lako uči. Ako živi u stanu, potrebno mu je dosta fizičke i mentalne stimulacije tokom dana. Visoki su od 38 do 46 cm. Ženke su manje od mužjaka i teže od 11 do 16 kilograma, dok su mužjaci teški od 13 do 20 kg.

Brojka: 12 – 15 godina im je životni vek