Evo zbog čega su nam psi najbolji prijatelji - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas je najbolji prijatelj
Od petmagazine.rs - 06/07/2020

Evo zbog čega su nam psi najbolji prijatelji

Ne govori se bez razloga da je pas čovekov najbolji prijatelj. Vole nas bezuslovno, niko nam se kao oni ne obraduje po povratku u stan ili kuću, čuvaju nas i brane svojim životima. Umeju da nas zasmeju do suza i oraspolože u sekundi.

Evo šta pokazuju rezultati poslednjih istraživanja kada je reč o blagodetima koje psi imaju na naše zdravlje i raspoloženje.

Izvor: jutarnji.hr; Dnevno.rs; Foto: Shutterstock

Psi osećaju ljudsku patnju

Goldsmits koledž nedavno je objavio studiju čiji rezultati pokazuju da će pas radije prići čoveku koji plače ili pati, nego onom koji je miran. Ovo ukazuje da psi osećaju empatiju i da rado pomažu i teše ljude koji pate.

Psi smanjuju stres na poslu

Zaposleni koji na posao dovode svog psa manje su podložni stresu i više vole svoj posao, jednostavno zato što ih prisutnost njihovog ljubimca u kancelariji čini srećnima.

Psi pomažu ljudima u socijalizaciji

Britanski naučnici zaključili su da psi funkcionišu kao “društveni katalizatori”, koji pomažu ljudima da češće izlaze, komuniciraju, sklapaju nova poznanstva pa i ljubavne veze.

Psi sprečavaju nasilje

U Londonu je nedavno pokrenut eksperimentalni programi u školama za podsticanje empatije, najpre prema životinjama. Nekoliko sati dnevno deca se maze i igraju s psima i, nakon toga, pokazali su rezultati, mnogo su mirniji i tolerantniji prema drugarima iz razreda i pokazuju više nežnosti i saosećanja prema životinjama.