Emocije: Ljubomoran kao pas - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ljubomora kod pasa
Od petmagazine.rs - 21/06/2018

Emocije: Ljubomoran kao pas

Iako mnogi stručnjaci veruju da je ljubomora složena emocija jedinstvena za ljude, autori ovog eksperimenta tvrde da se u jednostavnijoj formi ona javlja i kod pasa. Ovo je prvi eksperiment koji je testirao ljubomorno ponašanje čovekovog najboljeg prijatelja.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Ne kaže se uzalud – ljubomoran kao pas, potvrdilo je istraživanje nedavno objavljeno u časopisu „Plus one“. Iako mnogi stručnjaci veruju da je ljubomora složena emocija jedinstvena za ljude, autori ovog eksperimenta tvrde da se u jednostavnijoj formi ona javlja i kod pasa.

Naravno, za većinu vlasnika i ljubitelja kuca ovo nije iznenađenje, ali ovo je prvi eksperiment koji je testirao ljubomorno ponašanje čovekovog najboljeg prijatelja.

Ljubomora je kompleksno osećanje

Kod ljudi je ljubomora kompleksno osećanje koje zahteva “društveni trougao” i obično se javlja kada nam neko ugrozi važan odnos sa nekom osobom. Statistički, to je treći najčešći uzrok ubistava u svetu.

Polazeći od istraživanja koje je ukazalo da šestomesečne bebe pokazuju ljubomoru, naučnici su proučavali 36 pasa u njihovim domovima i snimali njihove reakcije kada su njihovi vlasnici pokazivali naklonost prema plišanim psima koji su nalikovali na prave.

Više od tri četvrtine pasa guralo je ili dodirivalo vlasnika kada je “komunicirao” sa lažnim ljubimcem. Trećina je pokušavala da se ispreči između vlasnika i igračke, dok je četvrtina pobesnela i počela da laje na plišanu kucu.

  • Studija je pokazala da psi ne samo da su ljubomorni već nastoje da prekinu vezu između vlasnika i igračke koju doživljavaju kao rivala – rekla je profesorka Kristina Haris sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu. – Naravno, mi ne možemo da pitamo pse šta misle, ali čini se da su oni nastojali da zaštite važan društveni odnos.

Ljubomoran kao pas

Istraživači veruju da su psi mislili da su igračke zapravo pravi psi. Naglašavaju da je 86 odsto pasa njušilo pozadinu plišanih “kolega” pre, tokom i posle eksperimenta.

Prema pretpostavci autora studije, ljubomora je verovatno evoluirala kod vrsta koje imaju više mladih koji se nadmeću za hranu i pažnju.