Da li je mops novi nemački ovčar? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mops
Od petmagazine.rs - 14/04/2018

Da li je mops novi nemački ovčar?

Nemački ovčar je najčešći službeni pas na svetu. Mnogi su uvereni da je to zato što ima najbolje čulo njuha, ali tu bi mogla da se umeša i jedna rasa od koje to ne očekujemo.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Obično se smatra da su, kad je reč o „njuškanju” i čulu mirisa, rase poput psa Svetog Huberta i baseta u samom vrhu. Veliki nos i nisko telo već vekovima ih čine omiljenim izborom mnogih lovaca. Ipak, nemački ovčari su psi koji se najčešće nalaze u vojskama i policijskim službama širom sveta gde učestvuju u potragama i otkrivanju droge i oružja.

Nemački ovčar

Da li to znači da vučjaci imaju najbolje čulo njuha?

  • Rekao bih da su razlozi za toliko veliko prisustvo nemačkih ovčara u vojsci i policiji uglavnom istorijski. Ne postoje studije koje bi mogle da kažu: „Ovo je najbolji nos – njega ćemo koristiti – kaže Nejtan Hal, istraživač sa Državnog univerziteta Arizone i dodaje da nije mogao da nađe naučne dokaze koji idu u prilog toj tvrdnji.

Zato je Hal odlučio da sazna kako se njuška nemačkog ovčara izdvojila iz ostatka čopora. Da bi odnekud krenuo, bio mu je potreban pas koji nije poznat po svom nosu.

Mops

Setio se – mopsa. Ovi psi neodoljivo blesavog izgleda poznati su kao ljubimci, ali zbog „skraćene” njuške svakako ne deluju kao ozbiljni psi za potragu. Kad je reč o nosu, poznati su uglavnom po hrkanju, ispuštanju čudnih zvukova prilikom disanja i brojnim respiratornim problemima. Većinu vremena dišu otvorenih usta.

Hal je organizovao laboratorijski eksmeriment u kome je suprotstavio čulo njuha mopsa i nemačkog ovčara. Psi su bili trenirani da otkrivaju uzorke s mirisom anisa sakrivene u kutijama s piljevinom bora. Malo ko bi u toj situaciji bio spreman da se opkladi na malenog mopsa.

  • Ali kad su se mopsovi bacilli na zadatak, odjednom su delovali daleko ozbiljnije. Zatvorili su usta i počeli snažno da dišu kroz nos”, kaže Hal. – Jednostavno su se ‘uključili’ kad su dobili zadatak.

Pseći njuh

U obe grupe bilo je po deset pasa, a devet od deset mopsova imalo je uspešnost veću od osamdeset procenata u izvršavanju zadatka. Nemački ovčari nisu bili ni izbliza toliko uspešni.

  • Imali smo nekoliko veoma dobrih vučjaka, ali gledano ukupno, nisu mogli da se mere s mopsovima – objašnjava Hal.

Veoma je važno i da psi deluju zastrašujuće, a nemački ovčar ima zaista agresivan, opak lavež. Dovoljno da se osumnjičeni dobro zamisli da li je spreman da pokuša da pruži otpor prilikom hapšenja.

Službeni psi

Da li to znači da bi mopsovi mogli uskoro da zamene vučjake kao najpoznatije službene pse?

Rajan Paške iz policije okruga Marikopa u Americi ne veruje da će se to dogoditi. On kaže da je za psa-policajca potrebno više od dobrog nosa.

  • Mnogi mali psi ne bi mogli da dosegnu do vrha ormarića koji treba da pretraže – kaže Paške. – Takođe, mi često patroliramo s našim psima. Kad kriminalci beže od nas, vučjaci nemaju problem da skoče za njima, preskoče ogradu, stignu ih i obore. Veoma je važno i da psi deluju zastrašujuće, a nemački ovčar ima zaista agresivan, opak lavež. Dovoljno da se osumnjičeni dobro zamisli da li je spreman da pokuša da pruži otpor prilikom hapšenja.

Psi na carini

Iako Halovo istraživanje neće doneti značku mopsovima, bar ne još, svakako im otvara nove mogućnost. Carina, na primer, često koristi biglove za kontrolisanje.

  • U nekim situacijama zapravo vam je potreban pas koji deluje prijateljski – kaže Hal. – Ako želite da pas njuši prtljag na aerodromu, da se mota između ljudi, treba vam rasa uz koju će se ljudi osećati prijatno i koja može da se uklopi u okolinu.

Hal se nada da će moći da nastavi svoje istraživanje na većim uzorcima i s preciznijom opremom, kako bi mogao da istraži to još nedovoljno ispitano čudo kakvo je pseći nos. Zaključuje da, kao ni prema ljudima, prema psima ne bi trebalo da imamo predrasude.