Crna Gora: Prva kupališta za pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
plaza za pse
Od petmagazine.rs - 06/05/2019

Crna Gora: Prva kupališta za pse

Dobra vest za sve turiste koji žele da na odmor u Crnu Goru povedu svog ljubimca jeste da će ovog leta biti uređena prva kupališta za njih.

Izvor: B92.net/putovanja, Foto: Shutterstock

Strategija održivog upravljanja plažama koju je izradilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, predvidela je veći broj nudističkih, zatim porodičnih kupališta, gradskih kupališta i prvi put u Crnoj Gori “pet friendly” kupališta.

U opštini Budva biće otvorena tri takva kupališta, kaže za RSE Ivana Lazović iz Morskog dobra.

  • Na Slovenskoj plaži će takvo kupalište ove godine biti u punoj funkciji sa svom infrastrukturom koju podrazumeva pet friendly kupalište. Drugo kupalište za pse predviđeno je na plaži Buljarica, ali tu još uvek čekamo zakupca. Za treće kupalište koje će biti gradskog tipa i neće imati zakupca odredili smo deo plaže ispred hotela Avala – ističe Ivana Lazović.

Kako je predviđeno, svako kupalište za kućne ljubimce između ostalog moraće da ima vidno istaknuta pravila ponašanja za vlasnike i njihove pse, rekvizite za čišćenje, tuševe, posude za hranu i vodu i igračke za kućne ljubimce.

devojcica i pas na plazi

Prema podacima sajta Tourism review, u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji više od 40 odsto hotela prihvata kućne ljubimce. U velikim evropskim gradovima poput Berlina više od 50 odsto ukupnih smeštajnih kapaciteta je pet friendly.

Čini se da se stvari u tom pogledu polako menjaju i u Crnoj Gori. Kao prilog tome je podatak da na Budvanskoj rivijeri koja privlači najveći broj turista, već postoje pet friendly hoteli.

Vlasnik takvog hotela na Jazu Slobodan Pejović kaže za RSE da mu najviše gostiju sa kućnim ljubimcima dolazi iz Češke.

  • Uglavnom prihvatamo manje pse jer u hotelu imate i ostale goste koji ponekada nisu raspoloženi da dele bilo šta sa životinjama. Zato sam i stavio na bukingu tu jednu klauzulu da se gost mora prethodno javiti sa informacijom o kojoj se rasi radi. Mada, primao sam i veće pse pa onda damo sobu na prizemlju – kaže Pejović.

Na listi top 10 zemalja sveta u kojima hoteli prihvataju goste sa kućnim ljubimcima, prema podacima sajta Tourism review prednjači Nemačka. Na drugom i trećem mestu su takođe evropske države – Italija i Austrija, dok su među 10 i Holandija, Rusija i Grčka.