Bravo! Zagreb propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 20/12/2018

Bravo! Zagreb propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka


Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine početkom ove nedelje većinom glasova podržali su odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, kao i o načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama, kojom se propisuje trajna sterilizacija kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Izvor: Hina

Prema podacima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, broj napuštenih pasa i mačaka znatno se povećao u odnosu na prošlu godinu.

U prvih šest meseci ove godine u Sklonište je primljeno 723 psa i 218 mačaka, što je sveukupno 152 mačke i psa više nego u istom razdoblju lani, kad je primljeno 677 pasa i 112 mačaka, navodi se u obrazloženju odluke.

Odlukom su ujedno propisana izuzeća od obavezne sterilizacije pod uslovom da se vlasnici životinja evidentiraju u gradskom upravnom telu za zaštitu životinja.

Time bi se, stoji u obrazloženju, stvorila baza podataka o vlasnicima i njihovim kućnim ljubimcima koji nisu sterilisani s ciljem efikasnije kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i smanjenja broja napuštenih životinja.