Beograd: Novo prihvatilište u Obrenovcu, u planu izgradnja još jednog u Lisović-šumi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
prihvatiliste za pse
Od Dijana Đukić - 26/04/2018

Beograd: Novo prihvatilište u Obrenovcu, u planu izgradnja još jednog u Lisović-šumi

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će izgradnja novog prihvatilišta za pse u Lisović-šumi, gde će na 11 hektara u prirodnom okruženju boraviti od 3.000 do 4.000 pasa, početi ove godine.

Izvor i foto: Beoinfo

Mali je juče posetio novo prihvatilište za pse u Obrenovcu i tom prilikom istakao da je Grad Beograd spreman da se uhvati u koštac sa problemom pasa lutalica i reši ga na najbolji mogući način.

Izgradnja ovog prihvatilišta koštala je nešto više od 23 miliona dinara, a kompletan iznos obezbedila je opština Obrenovac. Radovi su obavljeni u skladu sa svim potrebnim standardima, naveo je gradonačelnik, pa tako u boksovima postoji i podno grejanje, a kapacitet prihvatilišta je oko 300 pasa.

– U razgovoru sa građanima Obrenovca, i ostalih delova Beograda, problem sa lutalicama okarakterisan je kao jedan od najvećih, a ovo je jedan od načina da krenemo sa njegovim rešavanjem. Biće to šesto prihvatilište za pse koje će preuzeti grad Beograd, odnosno „Veterina Beograd” – rekao je Mali.

Novo prihvatilište za pse

On je dodao da u tih šest prihvatilišta ukupno ima mesta za oko 3.500 pasa, dok će najveći projekat ovog tipa biti izgradnja prihvatilišta za pse u Lisović-šumi.

– Rešavanje ovog problema zavisi od odgovornog, odnosno neodgovornog ponašanja vlasnika pasa. Na ulicama su uglavnom ostavljeni psi ili štenad koja se dovoze iz drugih delova Srbije. Nastavićemo da se borimo sa ovim problemom, a izuzetno je važno što smo pokrenuli akciju besplatnog čipovanja, sterilizacije i vakcinacije, dok je „Veterina Beograd” pokrenula i akciju udomljavanja pasa i mačaka. Od početka godine na taj način udomljeno je 417 pasa i mačaka, a u pretodne tri godine oko 1.500. Sve to će biti nastavljeno, ali ću ponoviti da je odgovorno vlasničko ponašanje ključ svega – istakao je gradonačelnik.

Groblje za kućne ljubimce

Otvaranje ovog prihvatilišta je, kako je rekao, kockica u mozaiku koji se zove rešenje problema paca lutalica na teritoriji grada Beograda.

– Drugi veliki projekat za „Veterinu Beograd” je izgradnja groblja za kućne ljubimce. Projekat je već završen i izgradnja bi mogla da počne do kraja godine ili najkasnije sledeće. Groblje za kućne ljubimce je važan projekat, jer svaki grad koji sebe smatra metropolom to mora da ima. Želimo da vlasnici kućnih ljubimaca imaju mesto na kojem bi životinje bile sahranjene, a ne da to radi ko gde stigne. Hoćemo da to bude urađeno na dostojanstven i civilizovan način – rekao je Mali.

On je zahvalio predsedniku opštine Obrenovac Miroslavu Čučkoviću, jer, nakon što je opština odredila prioritete i izgradila prihvatilište, Grad će na sebe preuzeti upravljanje i finansiranje prihvatilišta, koje će do 1. jula početi sa radom.

Veliki broj ujeda pasa

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković istakao je da su u moru problema koji tište građane te opštine, psi lutalice jedan od najvećih.

– Od početka godine imali smo 50 ujeda lutalica, od čega su u 40 slučajeva žrtve bili predškolci, što je izazivalo gnev građana. Imali smo i veliki broj napuštenih životinja na ulicama, a od početka akcije sklonjeno je nekoliko desetina pasa. Ovaj objekat će nam pružiti mogućnost da budemo operativni i reagujemo direktno sa terena, praktično u roku od desetak minuta. Do sada smo morali da čekamo „Veterinu Beograd“ koja je odvozila pse u Beograd, pa je jasno koliko će otvaranje ovog prihvatilišta ubrzati taj proces – rekao je Čučković.