Beograd: Manje pasa na ulicama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
udomite psa
Od petmagazine.rs - 25/02/2020

Beograd: Manje pasa na ulicama

Tokom protekle godine u akcijama je udomljen veliki broj pasa i mačaka, na ulicama je upadljivo manji broj lutalica, a besplatne akcije čipovanja, vakcinacije i sterilizacije napuštenih životinja sa ulica grada Beograda nastaviće se i ove godine.

Tekst: Ivana Labović za magazin „Pas“, Foto: Teodora Ćirić

Zaključno sa oktobrom 2019, iz prihvatilišta JKP „Veterina Beograd” udomljeno je 687 pasa. Prema podacima ovog javnog komunalnog preduzeća, u istom periodu obavljeno je čak 5.297 sterilizacija pasa i mačaka. U saradnji sa opštinama Savski venac, Surčin, Barajevo, Voždovac, Čukarica i Vračar tokom godine su sprovedene akcije besplatnog čipovanja, vakcinacije i sterilizacije životinja sa javnih površina koje su građani udomili.

Zaposleni „Veterine su žiteljima Beograda izlazili u susret tako što su akciju sprovodili na terenu, i to u periodu od tri dana na svakoj od dogovorenih lokacija u ovim gradskim opštinama. Sa besplatnim akcijama ovo gradsko preduzeće nastaviće i u ovoj godini. I to je samo deo dobrih vesti koje nam stižu iz „Veterine Beograd

Više nego zadovoljni

Direktor JKP „Veterina Beograd”, dr vet. med. Budimir Grubić za naš magazin istakao je da je više nego zadovoljan postignutim i da je ponosan na svoje zaposlene.

– „Veterina” će i u ovoj godini nastaviti da posvećenim radom pomaže životinjama i građanima Beograda. Prošli smo kroz gotovo sve gradske opštine, preostalo je još svega pet ili šest njih koje ćemo obići u narednom periodu. Imamo nameru da i dalje budemo u komunikaciji sa građanima, jer je to naš prioritet. Mnogo toga je urađeno tokom ove godine. Imali smo veliki broj usvajanja pasa i mačaka, veliki broj pasa je spasla naša ekipa Hitne pomoći, mnogo zaposlenih je bilo na edukacijama i stručnim usavršavanjima, i mnogo građana je bilo zadovoljno našim uslugama, a to je ono što čoveka može samo da raduje. Znatno se unapredio i odnos sa nevladinim organizacijama i udruženjima za zaštitu životinja. I to je rezultat svih zaposlenih u „Veterini”. Sa svoje 62 godine, nikada ranije nisam video takvu posvećenost i želju da se pomogne životu. I neke svoje lične vrednosti sam spoznao tek kada sam počeo da ovde radim. Ali moram još mnogo da učinim da bih svoje ljude sustigao u posvećenosti i dobroti – kaže naš sagovornik.

Manje pasa na ulicama

Uskoro se ulazi u sedmu godinu otkako je Budimir Grubić kročio u ovo javno komunalno preduzeće i s ponosom ističe da je „Veterina” opravdala razlog svog postojanja.  

– Neprekidno ulažemo i u opremu i u ljude, trudimo se da popravimo stanje koje je decenijama bilo akutni problem našeg grada. Na ulicama danas ima upadljivo manje pasa, i psi lutalice više nisu glavna tema. Oni psi koji su na ulicama su čipovani, vakcinisani i sterilisani. Nažalost, i uz naš maksimalan trud, i dalje nailazimo na napuštene vlasničke pse u Bojčinskoj šumi, Lipovačkoj šumi, u rubnim gradskim opštinama. Imali smo neverovatan slučaj u Obrenovcu kada se niotkuda pojavilo čak 37 pasa. Jedan od njih imao je čip iz Valjeva, te je pretpostavka da su svi dovedeni iz tog grada i ovde pušteni.

Odgovornost

Kako kaže Grubić, i dalje se može čuti pitanje „Zašto ne sklonite pse?”

– Znate, ne mogu se psi tek tako skloniti, jer oni nisu stvari, već živa bića. Prema njima moramo da se ponašamo odgovorno i ljudski, jer i oni imaju svoje dostojanstvo, mozak i srce. Imaju emocije i razmišljaju. Pa nismo mi baš tako bogomdani da sudimo o nečijem životu, o nečijoj budućnosti, bio to pas ili mačka. Ako smo već bića s najvećom količinom emocija i odgovornosti na planeti, onda ne bismo smeli da budemo neodgovorni prema psima i mačkama. 

udomljeni psi
Oni su udomljeni prošle godine

Neodgovorno vlasništvo

Naš sagovornik ističe i da je „Veterina” predložila nacionalni program za sprečavanje neodgovornog vlasništva i napuštanja pasa. Kako kaže, prioritet je zakonsko sankcionisanje nečipovanja i nevakcinacije.

– Zakonom je to već predviđeno, ali mora i zakonodavac da bude odgovoran u sprovođenju zakonske regulative. Kada pronađemo psa sa čipom na ulici i obavestimo vlasnika, on kaže da mu je pas pobegao. Takvi slučajevi moraju se sankcionisati na isti način kao i da ste namerno napustili psa, jer imate odgovornost. To što ne poznajete zakon ne bi smelo da vas abolira od posledica. Ako niste prijavili da vam je nestao pas – to znači da vas i nije interesovao, i pretpostavlja se da ste ga pustili. Vlasništvom ste se obavezali da ćete o psu voditi računa. Ljudi moraju biti svesni da se tu radi o nečijem životu, to su životi tih pasa. Nismo sami na ovoj planeti – ističe Grubić.

Planovi

Kada je reč o planovima za ovu godinu, naš sagovornik ističe da će prioritet, kao i do sada, biti akcije udomljavanja pasa i mačaka.

– Takođe, služba „Zoohigijene” ove godine će dobiti veći prostor, jer odnedavno imamo i novi, unapređeni kol-centar, pa je potrebno da zaposleni imaju više prostora za rad. Nastavićemo i sa edukacijom putem medija, konkretno – sa emitovanjem spotova u kojima se govori o odgovornom vlasništvu i kako se ophoditi prema psima i mačkama. Prioritet su nam deca. Kada je lepo vreme, s proleća, nastavićemo da organizujemo posete mališana iz obdaništa i osnovaca od prvog do četvrtog razreda. Oni dolaze na druženje sa psima u našim azilima, i cilj nam je da među decom podignemo svest o značaju udomljavanja, da ih upoznamo sa psima i naučimo ih kako prema njima da se ophode. 

Hitna pomoć za životinje

Veterinarska pomoć pruža se pre svega napuštenim životinjama, ali i onim vlasničkim kojima je neophodna hitna intervencija. Služba Hitne pomoći za životinje radi u okviru ambulante u Bulevaru kralja Aleksandra 602. Zahtev za intervenciju građani mogu da upute posredstvom posebne telefonske linije: 062/80-90-333. Povrede pasa i mačaka u saobraćajnim nezgodama su urgentna stanja, kao i slučajevi trovanja. Takođe, ukoliko primetite da ulični pas na ulici odbija hranu, da kunja, slini ili bali, povraća – pozovite Hitnu pomoć.

Dođite u prihvatilišta

Vrata prihvatilišta JKP „Veterina Beograd” otvorena su za građane tokom cele godine. Svakog dana između deset i 12 sati možete posetiti azil u Rakovici, kao i prihvatilište u Zemunu uz prethodnu najavu. Čekaju vas predivni psi koji će vam biti divni mezimci i najbolji prijatelji do kraja života.