6 najboljih čuvara u psećem svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi najbolji cuvari
Od petmagazine.rs - 25/03/2019

6 najboljih čuvara u psećem svetu

Kada je reč o zaštiti porodice, imovine i stada, nema boljih ni hrabrijih čuvara od ovih pasa

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Kangal

kangal

Rasa koja se koristi kao čuvar stada krupne stoke. Ima ujednačeno, svetložuto krzno sa crnom „maskom”. Ovo nije pastirski pas, već radije vreme provodi sa stadom motreći na predatore. U svojoj otadžbini se koristi za odbranu od vukova, medveda i šakala, ali se poslednjih godina izvozi i u afričke zemlje, gde služi za odbranu od lavova, geparda i drugih divljih mačaka. Zbog zaštitničkog stava, odanosti i zbog toga što je nežan s decom, kangal se sve više može videti i kao porodični čuvar, u čemu je veoma uspešan. U proseku, visina kangala je do 81 cm, a težina od 40 do 60 kg. Kangal u trku može da dostigne brzinu od 50 kilometara na sat. Kada čuvaju stado, kangali će pronaći najvišu tačku da bi ga nadgledali i radiće u paru ili timovima, u zavisnosti od veličine stada. Ovaj pas je sposoban da savlada vuka. Mirnog je temperamenta, samostalan, snažan i zaštitnički nastrojen, naročito prema deci.

Bulmastif

bulmastif

Ova pasmina je nastala sredinom 19. veka u Engleskoj, a prve bulmastife su uzgajali čuvari prostranih lovišta. Psi ove rase bili su neprikosnoveni čuvari ogromnih zemljišnih poseda i odgajani su da budu hrabri, tihi, samouvereni, snažni i brzi. Veliki i snažan, impresivnog izgleda, bulmastif je najbolji izbor za psa čuvara kako poseda tako i kuća, štala i ljudi. Uješće jedino ako nema drugog izbora. Ovaj pas za svakog uljeza predstavlja gotovo nesavladivu prepreku, ali se ipak sve češće drži kao kućni ljubimac, najbolji prijatelj i voljeni mezimac. Gotovo da nikada ne laje. Najčešće je staložen i smiren, a neznance odbija izgledom. Ova grdosija obožava mališane i uživa u njihovom društvu, izrazito je strpljiv i važi za pravog bebisitera. Veoma je pametan i poslušan, pa iako katkad ume da bude svojeglav, najčešće je pokoran jer želi da ugodi svojim vlasnicima i usreći ih. Zahvaljujući svojoj smirenosti, izvrsni su i terapeutski psi.

Nemački ovčar

nemacki ovcar

U intervjuu za naš magazin „Pas” novinar Jovan Memedović rekao je da svaki pas sanja da postane nemački ovčar. I ne misli to samo Memedović. Upravo je ova rasa omiljena službena pasmina na svetu. Procenjuje se da ih je čak 1,5 milion širom planete. Inteligencija, samopouzdanje i izrazit instinkt čine ih pogodnim za mnogobrojne poslove. Gotovo da nema ovčara kojeg ne možete da dresirate i naučite mnogo čemu. Hrabar je, prilagodljiv i do besvesti odan vlasniku. Idealan je pas čuvar i ubraja se među pet najinteligentnijih vrsta pasa. Angažovan je u ratu, vojsci, policiji, kao čuvar stoke, ali i kao pomoć osobama s posebnim potrebama, jer je odličan pas vodič. Zaštitničkim karakterom, snagom, izdržljivošću i njuhom pomogao je u spasavanju mnogih ljudskih života.

Kuvas

kuvas

Ovo je stara rasa, koja je u prošlosti korišćena za čuvanje stoke. Fosilizovani ostaci koji su pronađeni na prostoru Mađarske pokazali su da su tadašnji narodi uz sebe držali pse vrlo slične kuvasu. Iako je to bio radni, seoski pas, pored običnog naroda podjednako ga je volelo i plemstvo. Danas, on je jedan od najčešćih ljubimaca u domaćinstvima ove zemlje. Kao i komondor, kuvas je bele boje, s dlakom koja može da bude prava ili kovrdžava. Bez greške se može reći da je to veoma inteligentan pas, sa izraženim karakterom, koji je uz sve to i vrlo zaštitnički nastrojen. Zbog svega toga kuvasa nećete tako lako naučiti trikovima, ali on bez problema može da bude odličan porodični pas i izvrstan čuvar porodice i imovine.

Rotvajler

rotvajler

Važi za psa koji će se postarati da ništa nikada ne preti njegovom domu ili njegovoj porodici. Ili vlasniku. To je pas koji će vas sačuvati. Rotvajler je pas sa najjačim ugrizom na svetu i jedan od najpopularnijih na planeti. Veran policijski pas koji obožava decu. Inteligentan je i privržen porodici. Rotvajler se smatra jednom od najstarijih rasa pasa. Njegovi koreni vode sve do vremena Starog Rima, ali je najveću slavu doživeo kao jedan od najkorišćenijih pasa tokom Prvog svetskog rata. Smiren, odan i pametan, strpljiv sa decom, ali može biti krvoločan prema strancima. U pitanju je rasa koja se zaštitnički ponaša prema svojim gospodarima. Rotvajler je samouveren pas koji, pre nego što reaguje, dobro osmotri okolinu. Tek kada proceni, a procena mu je često odlična, da se njegova porodica zaista nalazi u opasnosti, on će reagovati.

Komondor

komondor

Moćan pas, sa urođenim instinktom za čuvanje stoke. Bele je boje i sa karakterističnom kovrdžavom dlakom koja mu prekriva oči. Mađarska ga smatra nacionalnim blagom i brine se o očuvanju ove rase, kako ne bi bila uništena ukrštanjem s drugim pasminama. Stvoren je da samostalno razmišlja i donosi odluke, pa će komondor tako odlučno braniti stado ili vlasnika ako proceni da postoji bilo kakva opasnost. S druge strane, to je vrlo staložen pas koji u normalnim okolnostima može da bude veoma umiljat. S obzirom na to da je u pitanju snažan i srčan pas, on zahteva ozbiljnu dresuru i pravovremenu socijalizaciju. U suprotnom može da se pretvori u veliki problem.